Pierogi z pieca w dwóch nadzieniach i sosem koperkowo- czosnkowym


Pyszne chrupiące ciepłe pierożki z pieca w dwóch smakach: ze szpinakiem i serem feta oraz kurczakiem w curry, żółtym serem i suszonymi pomidorami, a to wszystko polane ciepłym sosem koperkowo- czosnkowym 

Składniki:

Ciasto:
  • 0,5 kg mąki (np. pełnoziarnistej)
  • 1 jajko
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 1 mała łyżeczka cukru
Farsz z kurczakiem:
  • 400 g piersi
  • 150 g żółtego sera
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1/2 liścia pory 
  • curry, pieprz, sól , ostra papryka

Farsz z szpinakiem:

  • ok. 200 gr szpinaku - może być mrożony
  • 1/2 ząbku czosnku
  • sól
  • 50-100 g sera feta 
Sos:


Wykonanie: Najpierw należy zabrać się za ciasto ponieważ trochę będzie nam musiało poleżeć. Dlatego zaczynamy od zrobienia rozczynu. 

Podgrzewamy mleko, dodajemy do niego świeże drożdże, sól, cukier - odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką.

Do dużej miski dodajemy mąkę (najlepiej najpierw porcjami i dodawać jej tyle aż ciasto będzie odchodzić od rąk), jajko, rozczyn, roztopione i ostudzone masło. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę. Piekarnik nastawiamy na 190*C - 200*C

Mając tyle czasu możemy zrobić dwa nadzienia.
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na oliwie przyprawiając curry, nieco papryki ostrej, pieprz. Dodajemy drobno pokrojoną porę i suszone pomidory, odstawiamy z ognia , ścieramy żółty ser i gotowe

Szpinak jeżeli jest mrożony podsmażamy tak długo jak pozbawimy go wody, dodajemy sól, czosnek, ser feta pokrojoną w kostkę, mieszamy i gotowe. Szpinak nie może mieć za dużo wody w sobie ponieważ ciasto będzie przemakać i zrobią nam się dziury

Z wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kawałki, wałkujemy na cienki placek  i wycinamy duże kółka, nadziewamy nadzieniem, sklejamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem i dla ozdoby możemy podsypać pierożki suszonym koperkiem sezamem czy papryką. Widelcem warto zrobić jeszcze jakiś wzorek co sprawi ,że danie będzie wyglądać jeszcze bardziej apetycznie. Tak przygotowane pierogi pieczemy do rumianych kolorów przez ok. 20 minut.

Ze słoiczka do małego garnuszka wylewamy nasz sos uniwersalny, dodajemy drobno przeciśnięty czosnek i pokrojony koperek. Zawsze możemy sos przed podaniem zrobić wcześniej aby był jeszcze bardziej aromatyczny. Polewamy nim nasze gotowe pierożki i danie gotowe :) 



Jeżeli ktoś nie przepada za mąką pełnoziarnistą spokojnie można ją zastąpić zwykłą.
Najlepiej w każdym przepisie dozować ilość mąki aby ciasto nie było po upieczeniu za twarde z nadmiaru mąki.


Firma Łowicz oferuje nam dwa warianty sosów :) jasny i ciemny :) warto zawsze mieć któryś w kuchni bo baza na sosy jest uniwersalna i nigdy nie wiadomo kiedy nam się przyda :)

A ten przepis bierze udział w konkursie




Share:

1 komentarze

Dziękuje za komentarz :)