Ciasto salceson z jabłkami


Pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami zwane potocznie salcesonem

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka (250 ml) oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 kg twardych jabłek

Wykonanie: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.

Jajka ubijamy z cukrem aż powstanie nam biała masa. Następnie dodajemy do ubitych jajek następujące składniki: kakao, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, mąkę. Na sam koniec ciurkiem wlewamy olej.

Prostokątną blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką bądź bułką tartą.

Do masy wrzucamy jabłka i mieszamy wszystko razem. Możemy odnieść wrażenie ,że ciasta jest za mało czy też jest za gęste ale proszę się tym nie przejmować. Wszystko wylewamy na blaszkę wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 50 minut w temp. 180*C




Share:

3 komentarze

  1. wspomnienie z domu rodzinnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne. Ulubione ciasto mojej przyjaciółki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dodaję jeszcze posiekane orzechy włoskie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)