Ciasto salceson z jabłkami
Pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami zwane potocznie salcesonem
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka (250 ml) oleju
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 kg twardych jabłek
Wykonanie: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.
Jajka ubijamy z cukrem aż powstanie nam biała masa. Następnie dodajemy do ubitych jajek następujące składniki: kakao, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, mąkę. Na sam koniec ciurkiem wlewamy olej.
Prostokątną blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką bądź bułką tartą.
Do masy wrzucamy jabłka i mieszamy wszystko razem. Możemy odnieść wrażenie ,że ciasta jest za mało czy też jest za gęste ale proszę się tym nie przejmować. Wszystko wylewamy na blaszkę wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 50 minut w temp. 180*C
3 komentarze
wspomnienie z domu rodzinnego :)
OdpowiedzUsuńPyszne. Ulubione ciasto mojej przyjaciółki :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze posiekane orzechy włoskie
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)