Domowa zacierka z dwóch składników


Jedyna w swoim rodzaju domowa zacierka w sam raz do niedzielnego rosołu.
Przepis na tą zacierkę jest w moim domu od wielu lat i zawsze wychodzi i smakuje tak samo :) jest o niebo lepsza od tej kupnej.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
Wykonanie: Mąkę wsypać do miski bądź na stolnicę, do mąki wbić trzy jajka i wymieszać wszystko widelcem, później wyrabiać ciasto ręką. Ciasto powinno być twarde i się nie lepić do dłoni. 
Gotową kulę ścieramy na tarce, jeżeli ciasto zacznie się rolować najlepiej obtaczać je w mące i ponownie ścierać.
Makaron suszymy na materiale do chwili aż zacierka wyschnie, co jakiś czas mieszając aby makaron się nie posklejał. Wyschnięty makaron gotujemy w osolonej wodzie do chwili aż będzie miękki.




Takie makaron jest lepszy niż kupny, a jeżeli chcemy nadać mu ładniejszego koloru możemy dodać nieco kurkumy




Share:

0 komentarze

Dziękuje za komentarz :)