Ciasto Pani Walewska
Składniki:
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (około 250 ml)
Beza:
- 4 białka
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 3 łyżki amaretto ( dałam soplice orzechową)
Dodatkowo:
- 100 g posiekanych migdałów
Wykonanie:
Z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą część wałkujemy i wykładamy na kwadratowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Placki smarujemy dżemem porzeczkowym i pieczemy w temp. 175*C przez 15 minut jeżeli ktoś mnie ma dwóch jednakowych blaszek i jednoczesne pieczenie dwóch ciast nie jest możliwe , można je oczywiście piec oddzielnie c ja też uczyniłam dla pewności :) jeżeli nie mamy termoobiegu, w połowie pieczenia zamieniamy blaszki miejscami...
W tym samym czasie ubijamy białka. Następnie cały czas miksując dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Pianę dzielimy na dwie części i wykładamy na podpieczone ciasto. Posypujemy obydwie części migdałami i wkładamy do piekarnika na następne 15 minut.
150 ml mleka zagotowujemy razem z alkoholem i cukrem pudrem. Resztę mleka miksujemy z mąkami i żółtkami następnie wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż powstanie nam gęsty budyń. Studzimy go
Kiedy budyń nam ostygnie, ucieramy masło w mikserze wrzucając po łyżce budyniu aż powstanie nam jednolita masa.
Na jednym placku rozsmarujemy krem budyniowy nakrywając go drugą warstwą. Wkładamy ciasto do lodówki na czas schłodzenia i gotowe :)
Trzeba przyznać, że najlepsze jest następnego dnia
Przepis podkradziony
24 komentarze
Pyycha! :)
OdpowiedzUsuńNasze ukochane:)
OdpowiedzUsuńzbyt apetyczne, by przejśc obok obojętnie! ;)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś, świetne jest to ciasto :)
OdpowiedzUsuńJedno z ciast wszech czasów! Pięknie prezentuje się Twoja wersja, tak równo pokrojona ;)
OdpowiedzUsuńpyszne Ci wyszło:)
OdpowiedzUsuńMniam.Poproszę o jeszcze jeden kawałek :)) Pozdrawiam i zapraszam na Candy http://pannazadziorna1.blogspot.com/2014/01/candy-candy.html
OdpowiedzUsuńCudnie wyszło :D Szczerze przyznam, że jeszcze nigdy tego ciasta nie smakowałam, ale czas to zmienić :P
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, muszę spróbować go upiec:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKolejny przepis z Twojego bloga, którego nie znam, a będę musiała wypróbować :) Wygląda bardzo smacznie ♥
OdpowiedzUsuńMniam.. ale bym schrupała:))muszę koniecznie wypróbować:)
OdpowiedzUsuńNie sądziliśmy, że to ciasto będzie aż tak pyszne. Ważne by dobrać odpowiednią komfiturę. Nasza kwaskowa, z czarnej porzeczki z ogórdka wspaniale komponowała się z resztą i nadawała wyjątkowy posmaczek. Ach!;)
OdpowiedzUsuńTak nam to wyszło:
http://www.jakugotujesz.pl/recipes/ciasto-pani-walewska-pychotka/
Pozdrawiamy!
Wygląda pysznie i na pewno też,zrobię. Mam tylko pytanie, jakiej wielkości ma być ta,kwadratowa blaszka, czy ta z piekarnika może być, czy będzie za duża?
OdpowiedzUsuńjakie wymiary ma ta blaszka ? Wygląda cudownie, koniecznie musze zrobic.
OdpowiedzUsuńNa jakiej wielkości blaszke robione jest ciasto?
OdpowiedzUsuńokoło 24 x 24 cm ja robiłam na ciut większej blaszce bo nie miałam takiej o podanych wymiarach
UsuńCzy można nie dodawać alkoholu?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńMmmmmmmmmmm.... ależ nabrałam ochotę na takie ciacho!!!
OdpowiedzUsuńRównie pyszne z czerwoną porzeczka może nawet bardziej😋
OdpowiedzUsuńOstTnio go robilam, pycha wszyscy sie zajadali i z pewnoscia na swieta go upieke
OdpowiedzUsuńA co trzeba zrobić żeby placki się nie łamały?
OdpowiedzUsuńMam problem ze zdjęciem placka z papieru przykleja mi się :( i łamie
A odklejany jest jak już wystygnie całkowicie ?
UsuńDziękuje za komentarz :)