Warzywa w mleczku kokosowym i curry


Pyszne i szybkie do zrobienia wegańska potrawka z ryżem, warzywami w mleczku kokosowym i curry.

Czasem lubię sobie zjeść coś z dodatkiem dużej ilości warzyw a to danie mi to zapewnia.

Składniki:

  • 500 g dowolnych warzyw, mogą być mrożone zwłaszcza w okresie zimowym (u mnie cukinia, marchew, papryka, fasola)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • przyprawa curry, pieprz, sól, ostra papryka, ewentualnie starty imbir
  • 1-2 woreczków ryżu 
  • olej do smażenia
  • 0,5 cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku 

Wykonanie: na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy nasze warzywa i smażymy aż zmiękną.

Wlewamy nasz olejek kokosowy, doprawiamy solą, pieprzem, curry, papryką ostrą. Na sam koniec wyciskamy czosnek. Dusimy przez 5-10 minut i podajemy z ryżem, który również ugotowałam z dodatkiem curry :)




Share:

4 komentarze

Dziękuje za komentarz :)