Warzywa w mleczku kokosowym i curry
Pyszne i szybkie do zrobienia wegańska potrawka z ryżem, warzywami w mleczku kokosowym i curry.
Czasem lubię sobie zjeść coś z dodatkiem dużej ilości warzyw a to danie mi to zapewnia.
Składniki:
- 500 g dowolnych warzyw, mogą być mrożone zwłaszcza w okresie zimowym (u mnie cukinia, marchew, papryka, fasola)
- 1 puszka mleczka kokosowego
- przyprawa curry, pieprz, sól, ostra papryka, ewentualnie starty imbir
- 1-2 woreczków ryżu
- olej do smażenia
- 0,5 cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
Wykonanie: na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy nasze warzywa i smażymy aż zmiękną.
Wlewamy nasz olejek kokosowy, doprawiamy solą, pieprzem, curry, papryką ostrą. Na sam koniec wyciskamy czosnek. Dusimy przez 5-10 minut i podajemy z ryżem, który również ugotowałam z dodatkiem curry :)
4 komentarze
Fajny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńpyszny lekki obiad :) pycha!
OdpowiedzUsuńpyszności ♥
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)