Piernikowy keks z polewą czekoladową i prażonymi orzechami


Zapowiedź świąt czyli piernikowy keks z pysznymi orzechami laskowymi prażonymi firmy Helio

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki powideł śliwkowych
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
Polewa:
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżek kakao (ciemne kakao)
  • ok. 80 g orzechów laskowych prażonych firmy Helio Natura 
Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170*C
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy następnie stopniowo: mleko, olej oraz powidła dalej miksując. Suche składniki czyli: mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda- przesiewamy i stopniowo dodajemy do płynnej masy delikatnie łącząc wszystkie składniki. 
Blaszkę keksówke smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 45 minut 

Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy czekoladową polewę. Masło roztapiamy z 80 g cukru i dodajemy tyle kakao (od 2-3 łyżek) aby powstała gęsta masa. Na koniec po lukrowaniu obsypujemy ciasto z posiekanymi orzechami laskowymi  i proszę bardzo :)



Share:

1 komentarze

Dziękuje za komentarz :)