Piernikowy keks z polewą czekoladową i prażonymi orzechami
Zapowiedź świąt czyli piernikowy keks z pysznymi orzechami laskowymi prażonymi firmy Helio
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki powideł śliwkowych
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżka przyprawy do piernika
Polewa:
- 80 g cukru
- 100 g masła
- 2-3 łyżek kakao (ciemne kakao)
- ok. 80 g orzechów laskowych prażonych firmy Helio Natura
Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170*C
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy następnie stopniowo: mleko, olej oraz powidła dalej miksując. Suche składniki czyli: mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda- przesiewamy i stopniowo dodajemy do płynnej masy delikatnie łącząc wszystkie składniki.
Blaszkę keksówke smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 45 minut
Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy czekoladową polewę. Masło roztapiamy z 80 g cukru i dodajemy tyle kakao (od 2-3 łyżek) aby powstała gęsta masa. Na koniec po lukrowaniu obsypujemy ciasto z posiekanymi orzechami laskowymi i proszę bardzo :)
2 komentarze
Ale pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)