Zapiekane naleśniki z twarogiem w polewie śmietanowo-truskawkowej


Zapiekane naleśniki z twarogiem w polewie śmietanowo-truskawkowej!
Czy można sobie wyobrazić coś jeszcze bardziej niebiańskiego ? Zdecydowanie nie! A to wszystko można przygotować w szybki i łatwy sposób :) zapewniam was ,że idealnie nadaje się dla najmłodszych urwisów gdzie to danie nakarmi je do syta! Dorosłych w sumie też ;)

Składniki:

Nadzienie
  • 250 g twarogu
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 mały serek waniliowy / 3 duże łyżki śmietany 18%
Ciasto na naleśniki
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 180 -200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Truskawkowa polewa
  • 4 łyżeczki (wedle smaku) dżemu truskawkowego firmy Jamar
  • 200 ml śmietany 18%
Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy razem aż połączą się wszystkie składniki i nie pozostanie nam żadna grudka. Jeżeli ciasto okaże się za gęste warto dodać jeszcze nieco mleka. Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju bądź wcale - wszystko zależy od dobrej patelni.

Twaróg ugniatamy widelcem z dodatkiem cukru waniliowego i serka waniliowego - łącząc i krusząc nasz ser ze pozostałymi składnikami.

Naczynie żaroodporne smarujemy nieco olejem aby naleśniki nie przywarły. Upieczone naleśniki smarujemy naszym twarogiem, zawijamy w rulon i wykładamy do naczynia. Wkładamy tak przygotowane naleśniki do piekarnika ustawionego na 180*C i zapiekamy przez 10 - 15 minut.

Do naczynia przekładamy śmietanę i dodajemy do niej nasz dżem truskawkowy firmy Jamar który polecam! Ponieważ jest smaczny i mieszamy nasz dżem razem ze śmietaną tworząc sos.

Naleśniki wyjmujemy z piekarnika, wylewamy i rozprowadzamy przygotowany sos i ponownie zapiekamy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy naleśniki i podajemy na ciepło.




Jeżeli nie mamy twarogu możemy też zastąpić nasze nadzienie gęstym serkiem homogenizowanym.


Smacznego :)


Share:

2 komentarze

Dziękuje za komentarz :)