Zapiekane naleśniki z twarogiem w polewie śmietanowo-truskawkowej
Zapiekane naleśniki z twarogiem w polewie śmietanowo-truskawkowej!
Czy można sobie wyobrazić coś jeszcze bardziej niebiańskiego ? Zdecydowanie nie! A to wszystko można przygotować w szybki i łatwy sposób :) zapewniam was ,że idealnie nadaje się dla najmłodszych urwisów gdzie to danie nakarmi je do syta! Dorosłych w sumie też ;)
Składniki:
Nadzienie
- 250 g twarogu
- 1 cukier wanilinowy
- 1 mały serek waniliowy / 3 duże łyżki śmietany 18%
Ciasto na naleśniki
- 500 ml mleka
- 3 łyżki oleju
- 180 -200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
Truskawkowa polewa
- 4 łyżeczki (wedle smaku) dżemu truskawkowego firmy Jamar
- 200 ml śmietany 18%
Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy razem aż połączą się wszystkie składniki i nie pozostanie nam żadna grudka. Jeżeli ciasto okaże się za gęste warto dodać jeszcze nieco mleka. Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju bądź wcale - wszystko zależy od dobrej patelni.
Twaróg ugniatamy widelcem z dodatkiem cukru waniliowego i serka waniliowego - łącząc i krusząc nasz ser ze pozostałymi składnikami.
Naczynie żaroodporne smarujemy nieco olejem aby naleśniki nie przywarły. Upieczone naleśniki smarujemy naszym twarogiem, zawijamy w rulon i wykładamy do naczynia. Wkładamy tak przygotowane naleśniki do piekarnika ustawionego na 180*C i zapiekamy przez 10 - 15 minut.
Do naczynia przekładamy śmietanę i dodajemy do niej nasz dżem truskawkowy firmy Jamar który polecam! Ponieważ jest smaczny i mieszamy nasz dżem razem ze śmietaną tworząc sos.
Naleśniki wyjmujemy z piekarnika, wylewamy i rozprowadzamy przygotowany sos i ponownie zapiekamy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy naleśniki i podajemy na ciepło.
Jeżeli nie mamy twarogu możemy też zastąpić nasze nadzienie gęstym serkiem homogenizowanym.
Smacznego :)
Tags:
Naleśniki
Współpraca
2 komentarze
uwielbiam naleśniki z twarogiem :)
OdpowiedzUsuńU nas naleśniki są co drugi dzień.
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)