Maślane ciasteczka z suszoną żurawiną

Kruche maślane ciasteczka z suszoną żurawiną. Pyszne i aromatyczne, idealne do przegryzienia czy poczęstowania gości.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 kostka miękkiego masła (200g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy (16g)
  • 2 żółtka
  • 20 g suszonej żurawiny ja użyłam firmy HELIO
Wykonanie: Żurawinę siekamy na mniejsze kawałki. Z podanych składników na ciasteczka wyrabiamy ciasto dorzucając posiekaną żurawinę, która po upieczeniu będzie chrupka.
Wałkujemy ciasto na dość gruby placek na grubość taką jaką mają ciastka na zdjęciu bo same w sobie wiele nie urosną.
Przy wycinaniu trzeba mocno naciskać foremką aby dobrze odciąć żurawinę przy brzegach.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180*C przez 5-12 minut w zależności od grubości i mocy piekarnika




Share:

2 komentarze

Dziękuje za komentarz :)