Maślane ciasteczka z suszoną żurawiną
Kruche maślane ciasteczka z suszoną żurawiną. Pyszne i aromatyczne, idealne do przegryzienia czy poczęstowania gości.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 kostka miękkiego masła (200g)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy (16g)
- 2 żółtka
- 20 g suszonej żurawiny ja użyłam firmy HELIO
Wykonanie: Żurawinę siekamy na mniejsze kawałki. Z podanych składników na ciasteczka wyrabiamy ciasto dorzucając posiekaną żurawinę, która po upieczeniu będzie chrupka.
Wałkujemy ciasto na dość gruby placek na grubość taką jaką mają ciastka na zdjęciu bo same w sobie wiele nie urosną.
Przy wycinaniu trzeba mocno naciskać foremką aby dobrze odciąć żurawinę przy brzegach.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180*C przez 5-12 minut w zależności od grubości i mocy piekarnika
Tags:
ciasteczka
Ciastka
1 komentarze
uwielbiam żurawinę .. :) czuć już u Ciebie święta :)
OdpowiedzUsuńobserwuję i zapraszam do siebie :)
Dziękuje za komentarz :)