Maślane ciasteczka z białą czekoladą bez schłodzenia ciasta


Bardzo maślane i kruche ciasteczka z białą czekoladą szybkie i łatwe do zrobienia, a smak pozostaje nieziemski! Bez uprzedniego schładzania ciasta w lodówce.



Składniki:

Ciastka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 kostka miękkiego masła (200g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy (16g)
  • 2 żółtka
Dodatkowo:
  • polewa z białej czekolady w formie płatków do dekoracji ja użyłam firmy HELIO

Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na placek o grubości ok. 4-5 mm i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy w temp. 180*C od 5 do 12 minut w zależności od grubości i wielkości ciastek, trzeba uważać aby ich nie spiec bo stracą maślany smak.

Gotowe ciasteczka studzimy. Roztapiamy parę płatków z białej czekolady ( włożenie np. szklanki z płatkami białej czekolady w gorącej wodzie), która posłuży nam jako "klej" do sklejania naszych białych guziczków, co nada ciastką ładnego wyglądu i smaku.





Share:

2 komentarze

Dziękuje za komentarz :)