Sernik z ajerkoniakiem na ciasteczkowym spodzie
Bardzo delikatny sernik z ajerkoniakiem na ciasteczkowym spodzie z czekoladą, z każdym kolejnym kawałkiem rozpływa się w ustach.
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników (mogą być białe)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 80 g masła
Masa serowa
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego bądź dobrej jakości ser w wiaderku
- 170 g cukru kryształ
- 45 g mąki ziemniaczanej / budyń śmietankowy o tej samej wadze
- 4 jajka
- 250 ml ajerkoniaku ja użyłam zwykłego
- 200 ml śmietanki kremówki 30% nie ubitej
Dodatkowo:
- płatki białej czekolady do dekoracji / bądź polewa
Wykonanie: Masło wraz z czekoladą roztapiamy w rondelku nie gotujemy. Ciastka miksujemy blenderem aż do ciasteczkowego proszku, jeżeli mamy większe drobiny nic nie szkodzi. Do zmielonych ciastek dodajemy rozpuszczone wcześniej masło z czekoladą. Ugniatamy i wyrobioną masę wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nieco ugniatając do dna.
Na najniższych obrotach miksera do połączenia się tylko składników miksujemy: Ser razem z cukrem, następnie dodajemy śmietankę , mąkę ziemniaczaną bądź budyń w zależności co wybierzemy, po jednym jajku i na sam koniec wlewamy ajerkoniak, miksujemy do połączenia się składników i wszystko wylewamy na nasz spód. Pieczemy ser w temp. 160 *C przez 65 - 75 minut w zależności od piekarnika, ciasto studzimy przy otwartym piekarniku.
1 komentarze
pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)