Prosta szarlotka z dodatkiem smalcu
Pyszna i bardzo delikatna szarlotka dla wszystkich miłośników ciast :) Idealna do podania na ciepło z gałką lodu i bitą śmietaną
Składniki:
(blaszka ok. 22 x 24)
- 300 g pszennej mąki
- 200 g masła
- 50 g smalcu bez skwarek
- 60 g cukru
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek najlepiej kwaśnych
- cynamon 1- 1,5 łyżeczki
- cukier puder
- 1/3 soku z cytryny
- opcjonalnie rodzynki bądź polecam również w zamian Morwe białą firmy Helio natura
Wykonanie: Dodajemy do siebie wszystkie składniki do wyrobienia ciasta: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone masło, smalec, jajko, cukier, cukier waniliowy i z podanych składników za pomocą miksera bądź rąk wyrabiamy jednolite ciasto. Ważne aby nie dodawać więcej mąki. Dzielimy na dwie części owijamy folią i wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd i kroimy na mniejsze kawałki, podgrzewamy w garnku z niewielką ilością wody i sokiem z cytryny aż zaczną nieco się rozpadać (ok 15 minut). Jeżeli jabłka mają za dużo wody ważne aby podczas podgrzewania jej ilość odparowała, wtedy nie przykrywamy jabłek. Dodajemy pod koniec cynamon, ewentualnie rodzynki odstawiamy do wystygnięcia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy na placek i wykładamy nim dno blaszki. Na tak przygotowane ciasto wykładamy ostudzone jabłka, a na samą górę wykładamy kolejny placek ciasta.
Pieczemy w temp. 35-40 minut w temp 180*C gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem
3 komentarze
Świetna!
OdpowiedzUsuńPamiętam, że moja Babcia też dodawała smalcu do kruchego ciasta.
Smalec jest the best :))
OdpowiedzUsuńAleż mi narobiłaś smaku ! Piękna aranżacja tej szarlotki :)
OdpowiedzUsuńGdybyś miała ochotę to serdecznie zapraszam Cię na bloga swojej Przyjaciółki , która również jak i Ty chwyta piękne obrazy w swój obiektyw i pisze posty płynące prosto z serca dla drugiego człowieka .
---> odnowionaja.blogspot.com
Pozdrawiam bardzo serdecznie Sylwia :)
Dziękuje za komentarz :)