Keks klasyczny z bakaliami


Przedstawiam wam dzisiaj klasyczny przepis na świąteczny Wielkanocny keks.  Przepis zapożyczony z książki :) Mój pierwszy i nie ostatni keks.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru (180 g)
  • 250 g masła
  • 1/2 małej łyżeczki sody
  • 2 łyżki mleka
  • 300 g mieszanki keksowej:  ja użyłam mieszanki firmy Helio

Wykonanie: Mąkę przesiewamy. Masło wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Kiedy nasze masło z cukrem już nabiorą jasnego ładnego koloru dodajemy po jednym żółtku miksując dokładnie na najwyższych obrotach i tak postępujemy do ostatniego żółtka.
Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dodajemy porcjami mąkę i miksujemy krótko, do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do pozostałej masy mieszając bardzo delikatnie łopatką lub szpatułką. Na koniec dodajemy do masy sodę rozpuszczoną wcześniej w mleku i równie delikatnie łączymy. Na sam koniec dodajemy naszą mieszankę i łączymy z masą.

Ciasto wylewamy do keksówki o długości 30 cm aby ciasto zakrywało 2/3 blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką. Keks wkładamy do nagrzanego piekarnika w temp. 180*C i uwaga! W moim piekarniku piekłam przez 60 minut i nabrał większych rumieńców, jeżeli chcecie bledszy keks można czas skrócić o mniej więcej 5 minut. Gdyby góra natomiast za szybko się rumieniła warto przykryć ją sreberkiem.
Keks odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Można udekorować ciasto polewą w moim przypadku jest to polewa cytrynowa z cukru pudru kilka łyżeczek wody i soku z cytryny






Share:

0 komentarze

Dziękuje za komentarz :)