Keks klasyczny z bakaliami
Przedstawiam wam dzisiaj klasyczny przepis na świąteczny Wielkanocny keks. Przepis zapożyczony z książki :) Mój pierwszy i nie ostatni keks.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru (180 g)
- 250 g masła
- 1/2 małej łyżeczki sody
- 2 łyżki mleka
- 300 g mieszanki keksowej: ja użyłam mieszanki firmy Helio
Wykonanie: Mąkę przesiewamy. Masło wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Kiedy nasze masło z cukrem już nabiorą jasnego ładnego koloru dodajemy po jednym żółtku miksując dokładnie na najwyższych obrotach i tak postępujemy do ostatniego żółtka.
Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dodajemy porcjami mąkę i miksujemy krótko, do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do pozostałej masy mieszając bardzo delikatnie łopatką lub szpatułką. Na koniec dodajemy do masy sodę rozpuszczoną wcześniej w mleku i równie delikatnie łączymy. Na sam koniec dodajemy naszą mieszankę i łączymy z masą.
Ciasto wylewamy do keksówki o długości 30 cm aby ciasto zakrywało 2/3 blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką. Keks wkładamy do nagrzanego piekarnika w temp. 180*C i uwaga! W moim piekarniku piekłam przez 60 minut i nabrał większych rumieńców, jeżeli chcecie bledszy keks można czas skrócić o mniej więcej 5 minut. Gdyby góra natomiast za szybko się rumieniła warto przykryć ją sreberkiem.
Keks odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Można udekorować ciasto polewą w moim przypadku jest to polewa cytrynowa z cukru pudru kilka łyżeczek wody i soku z cytryny
0 komentarze
Dziękuje za komentarz :)