Zupa gulaszowa
Gęsta i pożywna zupa gulaszowa
Przepis i składniki na solidny garniec, który szybko znika :) Moja wersja.
Składniki:
- 600 - 900 g karczku / łopatki - w zależności jak dużo chcemy mięsną zupę.
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 papryki zielone
- 1 średnia cebula
- 4 - 5 średnich ziemniaków
- 1 - 1,5 L bulionu
- 400 g pomidorów w puszce (najlepiej pokrojone)
- sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
- olej
Wykonanie: W garnku z grubym dnem podsmażamy posiekaną w plastry cebulę wraz z pokrojonym w kostkę mięsem, który opiekamy z wszystkich stron doprawiając solidnie papryką słodką i bardziej ostrożnie ostrą papryką. Ważne aby te dwie przyprawy smażyły się razem z mięsem.
Kiedy mięso będzie podsmażone, zalewamy je częścią bulionu (nadmiar zawsze może dolać na koniec wedle uznania dozując gęstość zupy), oraz pomidory w puszce i wszystko razem gotujemy ok. 1 godziny na średnim ogniu aż mięso zmięknie.
W między czasie obieramy i oczyszczamy papryki z nasion, kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i również obieramy w kostkę.
Kiedy mięso zacznie być miękkie dodajemy ziemniaki następnie po ok. 10 minutach paprykę, która potrzebuje mniej czasu na ugotowanie. Wszystko doprawiamy jeszcze przyprawami i jeżeli jest to konieczne dolewamy bulionu gdy zupa wyda nam się za gęsta.
Najlepiej smakuje jak odstoi jakiś czas, ważne aby była mięsna i przesiąknięta smakiem papryki.
Oto moja wersja zupy gulaszowej :)
Tags:
Zupy - Kremy
1 komentarze
Wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)