Zupa gulaszowa


Gęsta i pożywna zupa gulaszowa

Przepis i składniki na solidny garniec, który szybko znika :) Moja wersja.

Składniki:

  • 600 - 900 g karczku / łopatki - w zależności jak dużo chcemy mięsną zupę.
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki zielone
  • 1 średnia cebula
  • 4 - 5 średnich ziemniaków
  • 1 - 1,5 L bulionu
  • 400 g pomidorów w puszce (najlepiej pokrojone)
  • sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • olej

Wykonanie: W garnku z grubym dnem podsmażamy posiekaną w plastry cebulę wraz z pokrojonym w kostkę mięsem, który opiekamy z wszystkich stron doprawiając solidnie papryką słodką i bardziej ostrożnie ostrą papryką. Ważne aby te dwie przyprawy smażyły się razem z mięsem.

Kiedy mięso będzie podsmażone, zalewamy je częścią bulionu (nadmiar zawsze może dolać na koniec wedle uznania dozując gęstość zupy), oraz pomidory w puszce i wszystko razem gotujemy ok. 1 godziny na średnim ogniu aż mięso zmięknie.

W między czasie obieramy i oczyszczamy papryki z nasion, kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i również obieramy w kostkę.

Kiedy mięso zacznie być miękkie dodajemy ziemniaki następnie po ok. 10 minutach paprykę, która potrzebuje mniej czasu na ugotowanie. Wszystko doprawiamy jeszcze przyprawami i jeżeli jest to konieczne dolewamy bulionu gdy zupa wyda nam się za gęsta.

Najlepiej smakuje jak odstoi jakiś czas, ważne aby była mięsna i przesiąknięta smakiem papryki.

Oto moja wersja zupy gulaszowej :)


Share:

1 komentarze

Dziękuje za komentarz :)