Kruche ciasto z śliwkami i maślaną kruszonką


Sezon na śliwki uważam za otwarty i mam dla was dziś do zaoferowania bardzo przyjemne w smaku ciasto z śliwkami i maślaną kruszonką.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • ok. 500-600 g śliwek

Wykonanie: Śliwki myjemy, przecinamy na pół i drylujemy z pestek.
Z podanych składników poza śmietaną i cynamonem wyrabiamy ciasto. 1/3 pozostawiamy na kruszonkę, a do 2/3 dodajemy śmietanę i wyrabiamy do połączenia się składników.

2/3 ciasta wykładamy na blaszkę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 180*C

Ciasto wykładamy z piekarnika, układamy na nim śliwki skórką do ciasta i posypujemy cynamonem co nada pięknego zapachu i smaku. Na samą górę wykładamy płaty kruszonki i ponownie pieczemy przez kolejne 40 minut monitorując ciasto czy nabrało złotego koloru. 
Ciasto na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze :)





Share:

5 komentarze

  1. Też takie robię. Jest pyszne :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam! Jest swietne w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypomina mi się smak dzieciństwa :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)