Kruche ciasto z śliwkami i maślaną kruszonką
Sezon na śliwki uważam za otwarty i mam dla was dziś do zaoferowania bardzo przyjemne w smaku ciasto z śliwkami i maślaną kruszonką.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 125 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki śmietany 18 %
- ok. 500-600 g śliwek
Wykonanie: Śliwki myjemy, przecinamy na pół i drylujemy z pestek.
Z podanych składników poza śmietaną i cynamonem wyrabiamy ciasto. 1/3 pozostawiamy na kruszonkę, a do 2/3 dodajemy śmietanę i wyrabiamy do połączenia się składników.
2/3 ciasta wykładamy na blaszkę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 180*C
Ciasto wykładamy z piekarnika, układamy na nim śliwki skórką do ciasta i posypujemy cynamonem co nada pięknego zapachu i smaku. Na samą górę wykładamy płaty kruszonki i ponownie pieczemy przez kolejne 40 minut monitorując ciasto czy nabrało złotego koloru.
Ciasto na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze :)
5 komentarze
mm pyszności :)
OdpowiedzUsuńTeż takie robię. Jest pyszne :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZrobilam! Jest swietne w smaku!
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi się smak dzieciństwa :P
OdpowiedzUsuńmmm... Pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)