Piankowa szarlotka

Co prawda miałam zamiar pokazać wam inne ciasto ale wpadłam przypadkiem na całkiem pyszny nowy przepis i go przetestowałam z małymi moimi ulepszeniami ;)



Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 żółtek ( jeżeli jajka są b. małe może być 6 )
Masa jabłkowa:

  • około 1 kg jabłek
  • jedna łyżka cynamonu
  • niecałe pół szklanki cukru
Piana na górę:

  • 5 białek (pozostałych po żółtkach z ciasta)
  • 1 kisiel albo truskawkowy albo malinowy
  • 05, szklanki cukru


WYKONANIE:

Ciasto: do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją razem z proszkiem do pieczenia, kolejno wrzucamy margarynę krojąc ją na kawałki by lepiej się gniotło :) , dodajemy po kolei wszystkie żółtka oraz cukier - wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażalki podczas wykonywania reszty przepisu

Masa jabłkowa: wszystkie jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce na największych oczkach, następnie po starciu dodajemy do nich cukier oraz cynamon - wszystko razem wymieszać.

Piana: Ubijamy białka dodając szczyptę soli , w między czasie , podczas ubijania dodajemy warstwami cukier oraz kisiel i ubijamy tak długo aż uzyskamy jednolitą, jednokolorową piankową masę

Kwadratową blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką, wykładamy na jej dnie jedną szczęść ciasta, następnie wykładamy jabłka - jeżeli zauważycie dużą ilość soku, należy jabłka odsączyć. Na górę wylewamy kisielowo- białkową pianę , a następnie albo trzemy pozostałą szczęść ciasta na górę albo robimy małe placki i kładziemy je na górę ciasta - to zależy od was :) ... wsadzamy gotowe ciasto do nagrzanego piekarnika 180 C na 1 godzinę :) 
Jeżeli dla kogoś ciasto będzie mało słodkie polecam puder do posypania :)




No i oto moje wyniki ;)

Share:

6 komentarze

Dziękuje za komentarz :)