Piankowa szarlotka
Co prawda miałam zamiar pokazać wam inne ciasto ale wpadłam przypadkiem na całkiem pyszny nowy przepis i go przetestowałam z małymi moimi ulepszeniami ;)
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 5 żółtek ( jeżeli jajka są b. małe może być 6 )
Masa jabłkowa:
- około 1 kg jabłek
- jedna łyżka cynamonu
- niecałe pół szklanki cukru
Piana na górę:
- 5 białek (pozostałych po żółtkach z ciasta)
- 1 kisiel albo truskawkowy albo malinowy
- 05, szklanki cukru
WYKONANIE:
Ciasto: do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją razem z proszkiem do pieczenia, kolejno wrzucamy margarynę krojąc ją na kawałki by lepiej się gniotło :) , dodajemy po kolei wszystkie żółtka oraz cukier - wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażalki podczas wykonywania reszty przepisu
Masa jabłkowa: wszystkie jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce na największych oczkach, następnie po starciu dodajemy do nich cukier oraz cynamon - wszystko razem wymieszać.
Piana: Ubijamy białka dodając szczyptę soli , w między czasie , podczas ubijania dodajemy warstwami cukier oraz kisiel i ubijamy tak długo aż uzyskamy jednolitą, jednokolorową piankową masę
Kwadratową blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką, wykładamy na jej dnie jedną szczęść ciasta, następnie wykładamy jabłka - jeżeli zauważycie dużą ilość soku, należy jabłka odsączyć. Na górę wylewamy kisielowo- białkową pianę , a następnie albo trzemy pozostałą szczęść ciasta na górę albo robimy małe placki i kładziemy je na górę ciasta - to zależy od was :) ... wsadzamy gotowe ciasto do nagrzanego piekarnika 180 C na 1 godzinę :)
Jeżeli dla kogoś ciasto będzie mało słodkie polecam puder do posypania :)
No i oto moje wyniki ;)
6 komentarze
JUż się doczekać nie mogłam ;)
OdpowiedzUsuńPieczenie mi trochę zeszło i wszystkich składników nie miałam ale jest :)
Usuńoo coś pysznego ♥
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda z tą różową warstwą :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda i z pewnością wyśmienicie smakuje:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)