Dwukolorowe Muffinki z czekoladą


Kolejne nowe dzieło jeszcze smaczniejsze od Muffinek według Nigelli. Koniecznie muszę zaznaczyć, że każdy je sam zrobi :)  Jak mój chłopak zrobił to wy też :D

Składniki:
  • 300 gram mąki
  • 125 gram cukru
  • 1 1/2 proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 jajka
  • 280 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (zaleca się oryginalny cukier z prawdziwą wanilią - chodź nie jest to konieczne)
  • 0,5 czekolady białej ( 50 gram)
  • 0,5 czekolady mlecznej z orzechami  ( 50 gram )

Wykonanie: Do większej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy...
250 ml mleka (pamiętając, że zostawiamy 30 ml) łączymy starannie z jajkami i olejem. Następnie mieszankę wlewamy do sypkiej masy cały czas mieszając uzyskując jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe części. 
Do jednej części wlewamy pozostawione wcześniej 30 ml mleka i dodajemy kakao mieszając dokładnie aby nie pozostały nam grudki. Można przesiać kakao podczas jego wsypywania do masy.
Do blaszki z foremkami (papiloty) wylewamy po łyżce na przemian jedną i drugą masę i kruszymy w dłoniach czekoladę na mniejsze kosteczki i dodajemy tak wszystko razem aż wylejemy całą masę (foremka powinna być przykryta w 1/3 formy). Pieczemy 25 minut w 180*C.



Tak więc Smacznego...

Share:

2 komentarze

Dziękuje za komentarz :)