Dwukolorowe Muffinki z czekoladą
Kolejne nowe dzieło jeszcze smaczniejsze od Muffinek według Nigelli. Koniecznie muszę zaznaczyć, że każdy je sam zrobi :) Jak mój chłopak zrobił to wy też :D
Składniki:
- 300 gram mąki
- 125 gram cukru
- 1 1/2 proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 2 jajka
- 280 ml mleka
- 100 ml oleju
- 1 opakowanie cukru waniliowego (zaleca się oryginalny cukier z prawdziwą wanilią - chodź nie jest to konieczne)
- 0,5 czekolady białej ( 50 gram)
- 0,5 czekolady mlecznej z orzechami ( 50 gram )
Wykonanie: Do większej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy...
250 ml mleka (pamiętając, że zostawiamy 30 ml) łączymy starannie z jajkami i olejem. Następnie mieszankę wlewamy do sypkiej masy cały czas mieszając uzyskując jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe części.
Do jednej części wlewamy pozostawione wcześniej 30 ml mleka i dodajemy kakao mieszając dokładnie aby nie pozostały nam grudki. Można przesiać kakao podczas jego wsypywania do masy.
Do blaszki z foremkami (papiloty) wylewamy po łyżce na przemian jedną i drugą masę i kruszymy w dłoniach czekoladę na mniejsze kosteczki i dodajemy tak wszystko razem aż wylejemy całą masę (foremka powinna być przykryta w 1/3 formy). Pieczemy 25 minut w 180*C.
Tak więc Smacznego...
1 komentarze
Bardzo ładnie wyglądają takie marmurkowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)