Krem Dyniowy z grzankami


Mam coś dla miłośników pyszność i szybkiego gotowania :)
Jest to moja lekko ulepszona - zmieniona wersja przepisu na krem mojej dobrej koleżanki Patrycji ( pozdrawiam:* )

Krem Dyniowy z grzankami


Składniki:
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być  1 kostka drobiowa + 1 kostka warzywna + 1 litr wody)
  • 1 kg dyni
  • 3 marchewki - średniej wielkości
  • 3 małe cebule
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól , pieprz, vegeta, magi, koperek
  • około 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 4 kromki starszego chleba ( ilość wedle uznania)
Wykonanie:

Wywar:  Jeżeli nie posiadamy wywaru możemy go zrobić gotując litr wody i wrzucając do niego jedną kostkę rosołową warzywną oraz jedna kostkę drobiową.

Ziemniaki oraz marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się wywaru. W między czasie kiedy warzywa się gotują, kroimy na nieco większą kostkę dynię ( 2x2 cm) i na mniejszą kostkę cebulę i wrzucamy dynię razem z cebulą na rozgrzaną patelnię wraz z oliwą - podsmażamy przez około 10-15 minut, następnie wlewamy na patelnię 0,5 szklanki bulionu na patelnię przykrywając podsmażone warzywka i dusząc przez kolejne 5 minut. Następnie przelewamy całą zawartość patelnie do garnka. Gotujemy wszystko aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy śmietankę i wszystko razem miksujemy ( Dokładne miksowanie nie jest koniecznie, można zostawić niezmiksowane kawałki warzyw ). Doprawiamy krem według smaku podanymi powyżej przyprawami.

Szybkie grzanki: Są dwa sposoby na grzanki, można je wysuszyć w piekarniku ale też można wrzucić je do tostera na 4 minuty, wyciągnąć , pokroić w kostkę i gotowe grzanki gotowe do podania.


Smacznego :)

Share:

3 komentarze

Dziękuje za komentarz :)