Banany w cieście w sezamowej panierce
Pierwotna wersja tego przepisu nie miała uwzględniać sezamu, lecz pomimo tego postanowiłam zaryzykować i wynalazłam sobie banany w sezamie :) nie mam pojęcia czy już taki przepis gdzieś jest ale ten będzie mego autorstwa ;) tak więc najpierw jak zawsze od zawsze:
Składniki:
- 2 - 3 twardych bananów
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki ziemniaczanej mąki
- 1/3 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru, bądź więcej w zależności od słodkości
- niewielka ilość oleju do smażenia
- 1 paczka sezamu (około 200 gr.)
Można dodatkowo do smaku
- sos karmelowy
- wiórki kokosowe
Wykonanie: Wszystkie składniki dodajemy do siebie min. mąkę, mąkę ziemniaczaną, mleko, jajko, cukier. Wszystko razem miksujemy bądź roztrzepujemy trzepaczką na jednolitą masę - odstawiamy na jakiś czas aż zgęstnieje, jak będzie za gęste można dodać odrobinę wody, ale nie za dużo ponieważ ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Banany kroimy w wzdłuż i na pół. Jak widać ja zrobiłam mniejsze kawałki aby je lepiej obsmażyć i szybciej.
Maczamy kawałki banana w cieście następnie obtaczamy go w sezamie i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Należy pamiętać aby smażyć na małym ogniu ponieważ chcemy zarumienić sezam, a nie spalić ;)
Na obrazku poniżej widnieje wersja w sezamie i cieście i samym cieście wedle uznania i smaku :)
SmaCZnego ;)
4 komentarze
Wyglądają smakowicie:) Zawsze zachęcasz mnie do gotowania:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na banany, coś innego:) Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny
OdpowiedzUsuńByło pyszne😊 Ja jeszcze dodałam gałkę lodów😋
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na wykorzystanie bananów, to musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)