Cytrynowa Pianka na biszkopcie
Ciasto nosi nazwę "Cytrynowa Kostka" - jednak jej smak nie jest aż tak cytrynowy jak może się wydawać mimo to ciasto jest pyszne. Mogłabym jeść tylko i wyłącznie samą śmietankową część. Ciasto jest szybkie i proste. A oto:
Składniki:
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 gr śmietanki 30 % lub 36 %
- 3 opakowania galaretki o smaku cytrynowym ( lecz równie dobrze można zrobić inny smak)
- plasterki cytryny - do dekoracji
Wykonanie: Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo małymi porcjami mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia w dalszym ciągu mieszając.
Prostokątną blaszkę najlepiej wysmarować mocno tłuszczem i podsypać bułką tartą. Przelać na blaszkę przygotowaną masę i piec przez 20 minut w temperaturze 170*C
Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić
2 cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i pozostawiamy ją do wystygnięcia
Schłodzoną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach aż zesztywnieje i zgęstnieje. Gdy galaretka zacznie tężeć wlewamy powoli galaretkę do ubitej śmietany stale mieszając.
Masę wylewamy na chłodny biszkopt i wstawiamy do lodówki aż masa stężeje
Na koniec rozpuszczamy 3 galaretkę w 500 ml gorącej wody i studzimy. Kiedy zacznie tężeć, a przynajmniej będzie już chłodna wylewamy ją na koniec na śmietanową masę i pozostawiamy ciasto jeszcze przez jakiś czas w lodówce aż galaretki stężeją do końca
Zdjęcia nie są może najpiękniejsze za sprawą faktu iż szybko znikało ... mimo to musicie wierzyć ,że jest pyszne :)
... zwłaszcza biała warstwa ;)
10 komentarze
Szukałam pomysłu na piątkowe ciacho i właśnie znalazłam! Mam nadzieję, że i mi wyjdzie tak apetyczne jak Tobie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie;)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, tak delikatnie i leciutko :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego ciasta. Pewnie Twoje tak samo dobrze smakuje jak wygląda:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! Mmm :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne upiekłam ostatnio troche je zmodyfikowałam ale wyszło super
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam w prostokątnej ale im mniejsza tym biszkopt i samo ciasto będzie wyższe :)
UsuńNa jaka duza blache jest ten przepis ?
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się ten przepis, zapisuję do zrobienia i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)