Ciasto Milky Way
Po częstym buszowaniu po internecie znalazłam przepis na ciasto Milky Way. Jest ono dość słodkie i pewnie dlatego stanie się moim ulubionym ciastem. Oczywiście jeżeli ktoś nie lubi przesłodzonego ciasta doradzam dodać mniej cukru do kremu :) i zdecydowanie zakupić gorzką czekoladę do polewy... zaczynamy ^^
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek ( jeżeli małe to 7)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki stołowe kakao
Krem:
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 25 dag margaryny
- 2 pełne szklanki mleka w proszku (można dodać nieco więcej jeżeli ktoś woli gęstszy krem)
Polewa:
- 15 dag czekolady w kostkach
- 6 łyżek mleka
Wykonanie:
Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy następnie stopniowo - cały czas mieszając (można miksować) cukier, żółtka, mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ciasto wylewamy do uprzednio wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach 36 na 25 .Piekarnik nastawiamy do 170*C i pieczemy ciasto 25 minut. Po wystudzeniu ciasto kroimy wzdłuż na dwie części.
Krem: Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie pozostawiamy je do ostudzenia. Margarynę ucieramy na puch dodając wystudzone mleko oraz mleko w proszku mieszając krem aż uzyuska jednolitą masę
Polewa: Ciasto przekładamy masą a na górę polewamy czekoladową polewę , którą uzyskamy roztapiając czekoladę z 6 łyżkami mleka.
26 komentarze
ale mi narobiłaś smaka... obserwuję:)
OdpowiedzUsuńRety rety ale pycha! Smaka mi zrobiłaś :D
OdpowiedzUsuńmmm co za pyszna zmiana ;D
OdpowiedzUsuńjadłam!:D
OdpowiedzUsuńpyszne jest ♥
Apetycznie to wygląda :) Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozdrawiam :)
Lubię takie słodkie kremowe ciasta. Twoje wygląda bardzo zachęcająco :))
OdpowiedzUsuńTa margaryna w kremie jakoś mnie nie przekonuje..
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńczy ta masa nadaje się do dekoracji tortu? Dziękuje za odpowiedź
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuńczy może być mleko w proszku, ale odtłuszczone?
OdpowiedzUsuńMyślę ,że tak :)
UsuńKocham to ciasto :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć mleka w proszku granulowanego ?
OdpowiedzUsuńCzy można użyć mleka w proszku ,ale granulowanego ?
OdpowiedzUsuńNiestety nie bardzo ;/
Usuńa czy ten krem nadaje się do przełożenia tortu?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńMam i ja:) jutro degustacja,juz sie nie moge doczekac��
OdpowiedzUsuńczekam na recenzje i zdjęcie :)
UsuńDo tej pory czuję smak mmmmmm To było pyszne!!! Goście zachwyceni:) Dziękuję za przepis.Pozdrawiam:)))
UsuńBardzo się cieszę :)
UsuńPostaram się jutro dodać zdjęcie,jak zdążę zrobić hehe;)
UsuńZnam to :) za każdym razem gdy coś piekę szybko robię zdjęcia , bo z doświadczenia wiem ,że nie ma co odkładać tego na później bo często bywa , że już nie ma co fotografować :D
UsuńProszę podać swe imię to chętnie napiszę ,że jest ono Pani autorstwa :)
Dokładnie:) bardzo szybko znika :) Ale udało mi sie zrobic zdjęcie:) wysłałam na pocztę;) Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu chodzi za mną to ciasto, muszę je w końcu zrobić. Twoje wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)