Ciasto Milky Way


 Po częstym buszowaniu po internecie znalazłam przepis na ciasto Milky Way. Jest ono dość słodkie i pewnie dlatego stanie się moim ulubionym ciastem. Oczywiście jeżeli ktoś nie lubi przesłodzonego ciasta doradzam dodać mniej cukru do kremu :) i zdecydowanie zakupić gorzką czekoladę do polewy... zaczynamy ^^

Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek ( jeżeli małe to 7)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki stołowe kakao
Krem:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 25 dag margaryny
  • 2 pełne szklanki mleka w proszku (można dodać nieco więcej jeżeli ktoś woli gęstszy krem)
Polewa:
  • 15 dag czekolady w kostkach
  • 6 łyżek mleka
Wykonanie:

Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy następnie stopniowo - cały czas mieszając (można miksować) cukier, żółtka, mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i kakao. 
Ciasto wylewamy do uprzednio wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach 36 na 25 .Piekarnik nastawiamy do 170*C i pieczemy ciasto 25 minut. Po wystudzeniu ciasto kroimy wzdłuż na dwie części.

Krem: Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie pozostawiamy je do ostudzenia. Margarynę ucieramy na puch dodając wystudzone mleko oraz mleko w proszku mieszając krem aż uzyuska jednolitą masę

Polewa: Ciasto przekładamy masą a na górę polewamy czekoladową polewę , którą uzyskamy roztapiając czekoladę z 6 łyżkami mleka.

Share:

26 komentarze

  1. ale mi narobiłaś smaka... obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rety rety ale pycha! Smaka mi zrobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie to wygląda :) Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)
    Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie słodkie kremowe ciasta. Twoje wygląda bardzo zachęcająco :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta margaryna w kremie jakoś mnie nie przekonuje..

    OdpowiedzUsuń
  6. czy ta masa nadaje się do dekoracji tortu? Dziękuje za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  7. czy może być mleko w proszku, ale odtłuszczone?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można użyć mleka w proszku granulowanego ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można użyć mleka w proszku ,ale granulowanego ?

    OdpowiedzUsuń
  10. a czy ten krem nadaje się do przełożenia tortu?

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam i ja:) jutro degustacja,juz sie nie moge doczekac��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam na recenzje i zdjęcie :)

      Usuń
    2. Do tej pory czuję smak mmmmmm To było pyszne!!! Goście zachwyceni:) Dziękuję za przepis.Pozdrawiam:)))

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę :)

      Usuń
    4. Postaram się jutro dodać zdjęcie,jak zdążę zrobić hehe;)

      Usuń
    5. Znam to :) za każdym razem gdy coś piekę szybko robię zdjęcia , bo z doświadczenia wiem ,że nie ma co odkładać tego na później bo często bywa , że już nie ma co fotografować :D

      Proszę podać swe imię to chętnie napiszę ,że jest ono Pani autorstwa :)

      Usuń
  12. Dokładnie:) bardzo szybko znika :) Ale udało mi sie zrobic zdjęcie:) wysłałam na pocztę;) Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  13. Od jakiegoś czasu chodzi za mną to ciasto, muszę je w końcu zrobić. Twoje wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)