Ciasto z makiem na maślance



Składniki:

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
  • puszka gotowej masy makowej
  • 2 białka
Kruszonka:
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag mąki
  • 10 dag cukru


Wykonanie: miksujemy następujące składniki: jajka z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy maślankę, olej, olejek waniliowy, a na samym końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowaną masę wylewamy na dużą  prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masę makową należy wymieszać z ubitymi wcześniej białkami i wykładamy na ciasto.
Z podanych składników na kruszonkę szybko zagniatamy ciasto i wykładamy ją na sam koniec na górę ciasta. ( można kruszonkę zrobić na samym początku i włożyć na jakiś czas do zamrażalki, co pozwoli na łatwiejsze rozprowadzenie jej potem na cieście )
Tak gotowe przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego 180*C  na około 50 minut.




Smacznego :)

Share:

10 komentarze

  1. Pięknie wygląda, ciekawie jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak nie mam maślanki? da się ją zastapic?

    OdpowiedzUsuń
  3. sMAKowite, takie przepisy lubię...jedynym odstępstwem było to, że masę makową zrobiłam sama
    :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre nie za slodkie idealne robie juz po raz drugi, przepis zapisuje i na pewno jeszcze nie raz upieke pycha ....

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam nie z makiem ale z owocami , na śliwkach. Pyszny. Polecam.


    OdpowiedzUsuń
  6. A jakie wymiary ma blacha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. duża blacha wymiary około 24 x 30 , każda duża prostokątna blacha będzie ok :)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :)