Ciasto z makiem na maślance
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
- puszka gotowej masy makowej
- 2 białka
Kruszonka:
- 10 dag margaryny
- 10 dag mąki
- 10 dag cukru
Wykonanie: miksujemy następujące składniki: jajka z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy maślankę, olej, olejek waniliowy, a na samym końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowaną masę wylewamy na dużą prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masę makową należy wymieszać z ubitymi wcześniej białkami i wykładamy na ciasto.
Z podanych składników na kruszonkę szybko zagniatamy ciasto i wykładamy ją na sam koniec na górę ciasta. ( można kruszonkę zrobić na samym początku i włożyć na jakiś czas do zamrażalki, co pozwoli na łatwiejsze rozprowadzenie jej potem na cieście )
Tak gotowe przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego 180*C na około 50 minut.
Smacznego :)
10 komentarze
Wygląda smakowicie;)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, ciekawie jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńa jak nie mam maślanki? da się ją zastapic?
OdpowiedzUsuńNo to trzeba kupić😊
UsuńsMAKowite, takie przepisy lubię...jedynym odstępstwem było to, że masę makową zrobiłam sama
OdpowiedzUsuń:)))
Bardzo dobre nie za slodkie idealne robie juz po raz drugi, przepis zapisuje i na pewno jeszcze nie raz upieke pycha ....
OdpowiedzUsuńzaraz wyprubuje
OdpowiedzUsuńRobiłam nie z makiem ale z owocami , na śliwkach. Pyszny. Polecam.
OdpowiedzUsuńA jakie wymiary ma blacha?
OdpowiedzUsuńduża blacha wymiary około 24 x 30 , każda duża prostokątna blacha będzie ok :)
UsuńDziękuje za komentarz :)