Bardzo szybka i smaczna pizza
Przepis znalazłam w internecie i jest to najszybsza pizza do zrobienia jaką znam.
Ciasta starcza na dwie pizzy o średnicy 33 cm
Składniki:
- 250 ml wody
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- Przecier pomidorowy (mały słoiczek)
- Ulubiony ser ( najlepiej mozzarella )
- Dodatki do pizzy ( ja dodałam pieczarki, szynka, kukurydza )
- Przyprawa do pizzy ( bądź oregano, bazylia)
Wykonanie:
Drożdże kruszymy, dodajemy około 3 łyżki mąki i łyżeczkę cukru i wodę. Odstawiamy ciasto na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodajemy resztę mąki, sól i olej. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy i przygotowujemy dodatki.
Przecier pomidorowy zagotowujemy razem z niepełną szklanką wody mieszając przez około minuty.
Ciasto dzielimy na dwie części i najpierw rozwałkujemy pierwszy placek. Smarujemy go rozcieńczonym sosem pomidorowym. Posypujemy przyprawami, wykładamy dodatki, posypujemy zdartym serem i wsadzamy na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika 220*C jeżeli na wierzchu będzie za dużo "soków" z dodatków polecam w ostatnich 5 minutach włączyć termoobieg :)
Miał być gif ale czasu brak na tworzenie :)
Zdjęcia ponownie nie rewelacyjne ponieważ pizza bardzo szybko znikała i nie było czasu na zdjęcia
Polecam ten przepis bo jest prosty, dobry i wychodzi każdemu :)
3 komentarze
Milion razy bardziej wolę domową pizzę, niż z pizzerii :)
OdpowiedzUsuńChyba mam bardzo podobny przepis na ciasto. Ja też wolę taką domową.
OdpowiedzUsuńtrochę dużo składników...zrezygnowałam bym z kukurydzy..ale wygląda smacznie
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)