Sernik Królewski
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 jajko
Masa Serowa:
- 1 kg sera w wiaderku ( jeżeli macie ser z biedronki trzeba do przepisu dać dwa budynie)
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy ( 60 g)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki rodzynek ( ja mam bez rodzynek ponieważ nie lubię ;) )
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz kakaem przesiewamy i dodajemy pocięte na mniejsze kawałki masło, robimy dołek i do środka dodajemy łyżkę śmietany oraz jajko ( niektórzy wykonują tą czynność nieco inaczej lecz ja uważam ,że to zbędne). I zagniatamy ciasto. Jeżeli masa nam się lepi można podsypać ją nieco mąką. Ciasto dzielmy na dwie części owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Masa serowa:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrami. Dodać miękkie masło i dalej ucierać na puszystą masę. Nadal ucierając dodajmy po łyżce sera, następnie mąkę i budyń. Na końcu dodajemy do masy białka delikatnie mieszając i łącząc ze sobą ubite białka i masę serową
Schłodzone ciasto wyciągamy i jedną część ciasta rozwałkujemy i wykładamy ja na dużej prostokątnej blaszce do pieczenia oczywiście natłuczoną i podsypaną bułką tartą czy mąką.... wykładamy na ciasto masę serową, a na samym końcu na dużych oczkach ścieramy ostatnią cześć ciasta.
Pieczemy w temp. 180*C przez około 60 minut.
Smacznego :*
Ciasto:
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz kakaem przesiewamy i dodajemy pocięte na mniejsze kawałki masło, robimy dołek i do środka dodajemy łyżkę śmietany oraz jajko ( niektórzy wykonują tą czynność nieco inaczej lecz ja uważam ,że to zbędne). I zagniatamy ciasto. Jeżeli masa nam się lepi można podsypać ją nieco mąką. Ciasto dzielmy na dwie części owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Masa serowa:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrami. Dodać miękkie masło i dalej ucierać na puszystą masę. Nadal ucierając dodajmy po łyżce sera, następnie mąkę i budyń. Na końcu dodajemy do masy białka delikatnie mieszając i łącząc ze sobą ubite białka i masę serową
Schłodzone ciasto wyciągamy i jedną część ciasta rozwałkujemy i wykładamy ja na dużej prostokątnej blaszce do pieczenia oczywiście natłuczoną i podsypaną bułką tartą czy mąką.... wykładamy na ciasto masę serową, a na samym końcu na dużych oczkach ścieramy ostatnią cześć ciasta.
Pieczemy w temp. 180*C przez około 60 minut.
Smacznego :*
Wiem ,że zdjęcia nie są mistrzowskie :) ale tak to już jest jak na talerzu pozostają tylko trzy kawałki ... a zdjęć jeszcze nie ma do :)
2 komentarze
Wygląda wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJUŻ WIDZĘ TRZECIE CIASTO, JUŻ MI W ŻOŁĄDKU SKRĘCA BO CHĘTNIE BYM TRZY KAWAŁKO ZJADŁ. ŻEBY SERNIK NIE OPADAŁ, TO PRZED WŁOŻENIEM GO DO PIECA ZRÓBCIE Z TEJ MASY SERA NA ŚRODKU GÓRĘ JAK KOPIEC KRETA,ALE JAK MASA JEST GĘSTAWA, JAK CIASTO SIĘ UPIECZE TO PO OSTUDZENIU OPADNIE ALE BĘDZIE RÓWNE.
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)