Sernik Królewski


Ostatnio jako nowa fanka serników postanowiłam wypróbować nowe przepisy :) bo moja zasadą odkrywczą jest nie piec tego samego ciasta :) dlatego postanowiłam upiec Sernik Królewski i ponownie musiałam go nieco zmodyfikować bo moja obawa co do sera w wiaderku z biedronki niestety się sprawdziła ... ser jest zdecydowanie za rzadki i wymaga dwóch budyni , a nie jak przepis wymagał tylko jednego :)

Składniki

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
Masa Serowa:
  • 1 kg sera w wiaderku ( jeżeli macie ser z biedronki trzeba do przepisu dać dwa budynie)
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy ( 60 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki rodzynek  ( ja mam bez rodzynek ponieważ nie lubię ;) )
Wykonanie: 
Ciasto:
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz kakaem przesiewamy i dodajemy pocięte na mniejsze kawałki masło, robimy dołek i do środka dodajemy łyżkę śmietany oraz jajko ( niektórzy wykonują tą czynność nieco inaczej lecz ja uważam ,że to zbędne). I zagniatamy ciasto. Jeżeli masa nam się lepi można podsypać ją nieco mąką. Ciasto dzielmy na dwie części owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.

Masa serowa:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrami. Dodać miękkie masło i dalej ucierać na puszystą masę. Nadal ucierając dodajmy po łyżce sera, następnie mąkę i budyń. Na końcu dodajemy do masy białka delikatnie mieszając i łącząc ze sobą ubite białka i masę serową

Schłodzone ciasto wyciągamy i jedną część ciasta rozwałkujemy i wykładamy ja na dużej prostokątnej blaszce do pieczenia oczywiście natłuczoną i podsypaną bułką tartą czy mąką.... wykładamy na ciasto masę serową, a na samym końcu na dużych oczkach ścieramy ostatnią cześć ciasta.
Pieczemy w temp. 180*C przez około 60 minut.

Smacznego :*



Wiem ,że zdjęcia nie są mistrzowskie :) ale tak to już jest jak na talerzu pozostają tylko trzy kawałki ... a zdjęć jeszcze nie ma do :)

Share:

3 komentarze

  1. Wygląda wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. JUŻ WIDZĘ TRZECIE CIASTO, JUŻ MI W ŻOŁĄDKU SKRĘCA BO CHĘTNIE BYM TRZY KAWAŁKO ZJADŁ. ŻEBY SERNIK NIE OPADAŁ, TO PRZED WŁOŻENIEM GO DO PIECA ZRÓBCIE Z TEJ MASY SERA NA ŚRODKU GÓRĘ JAK KOPIEC KRETA,ALE JAK MASA JEST GĘSTAWA, JAK CIASTO SIĘ UPIECZE TO PO OSTUDZENIU OPADNIE ALE BĘDZIE RÓWNE.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)