Biszkopt z pianką owocową i truskawkami
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pianka:
- 1 opakowanie śnieżki
- 200 ml zimnego mleka
- 1 dowolna galaretka owocowa
- 1 galaretka truskawkowa
- truskawki bądź inne owoce
Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo i po kolei pozostałe składniki (mąki można przesiać). Tortownice o średnicy 22 cm natłuszczamy i podsypujemy mąką. Wylewamy ciasto i pieczemy je w temp. 170*C przez 25 - 30 minut
Jedną dowolną galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody, studzimy. Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem i kiedy nasza galaretka będzie tężeć lecz nadal będzie płynna wlewamy i miksujemy ją razem z naszą śnieżką.
Kiedy masa nieco stężeje wylewamy ją na nasz biszkopt, układamy owoce i według przepisu zalewamy drugą tężejącą galaretką.
Smacznego :)
4 komentarze
Mmm, cudownie leciutki i delikatny deser :)
OdpowiedzUsuńPychotka:)))Smaka mi narobiłaś :D:D:D
OdpowiedzUsuńale smaka narobiłaś pozdrawiam ciepluteńko
OdpowiedzUsuńNo, no;-) Ciacho smakowite:-)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)