Sernik Wiedeński
Nie wiem nawet kiedy, ale pokochałam serniki :) co prawda nadal wole je bez rodzynek, co nie zmienia faktu ,że jeżeli je ktoś lubi to dlaczego by ich nie dodać ?
Mam dla was jeszcze cieplutki przepis na Sernik Wiedeński ! Prosty i pyszny.
Składniki:
- 1 kg zimelonego sera / 1 kg sera w wiaderku
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego (według gustu)
- 8 jajek
- 125 g miękkiego (koniecznie) masła
- bulka tarta do posypania
Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy razem z cukarmi aż powstanie nam puszysta biała masa. Następnie dodajemy nadal miksując porcjami ser, kolejnie: budyń, masło (jeżeli powstaną wam grutki to nie ma co się martwić, należy dłużej i staranniej miksować, po upieczeniu nie psuje to smaku ciasta :) ). W osobnej misce ubijamy białka i dodajemy je do serowej masy łącząc delikatnie oba te składniki aby nasz sernik był puszysty. Kiedy napowietrzymy masę białkami. Wylewamy masę na natłuszczona i wysypaną bulką tartą tortownicy i pieczemy w temperaturze 170*C przez 60 minut :)
Każdy sernik trochę opada, należy jednak nie otwierać zaraz po upieczeniu gwałtownie piekarnika , tylku uchylić na trochę, następnie wyjąć sernik.
Smacznego ^^
7 komentarze
pycha :)
OdpowiedzUsuńKlasyczny=moje ukochane ciasto ;)
OdpowiedzUsuńten sernik kojarzy mi się ze świętami :) zdecydowanie mój ulubiony!
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM SERNIKI A TYM BARDZIEJ JE PIECZ. A JAKA JEST TA FORMA CZY 21 CM. CZY 24 CM.
OdpowiedzUsuń24 cm :)
UsuńDziękuję za odpowiedź na moje pytanie.
UsuńSernik wiedeński to jedyny sernik, jaki robię. Tylko, że ja nie dodaję budyniu. Używam gotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę. Tak robiły moja babcia i mama, więc ja też. Reszta przepisu mniej więcej jest podobna.
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)