Sernik Wiedeński


Nie wiem nawet kiedy, ale pokochałam serniki :) co prawda nadal wole je bez rodzynek, co nie zmienia faktu ,że jeżeli je ktoś lubi to dlaczego by ich nie dodać ?

Mam dla was jeszcze cieplutki przepis na Sernik Wiedeński ! Prosty i pyszny.

Składniki:
  • 1 kg zimelonego sera / 1 kg sera w wiaderku
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego (według gustu)
  • 8 jajek
  • 125 g miękkiego (koniecznie) masła
  • bulka tarta do posypania

 Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy razem z cukarmi aż powstanie nam puszysta biała masa. Następnie dodajemy nadal miksując porcjami ser, kolejnie: budyń, masło (jeżeli powstaną wam grutki to nie ma co się martwić, należy dłużej i staranniej miksować, po upieczeniu nie psuje to smaku ciasta :) ). W osobnej misce ubijamy białka i dodajemy je do serowej masy łącząc delikatnie oba te składniki aby nasz sernik był puszysty. Kiedy napowietrzymy masę białkami. Wylewamy masę na natłuszczona i wysypaną bulką tartą tortownicy i pieczemy w temperaturze 170*C przez 60 minut :)
Każdy sernik trochę opada, należy jednak nie otwierać zaraz po upieczeniu gwałtownie piekarnika , tylku uchylić na trochę, następnie wyjąć sernik.


Smacznego ^^

Share:

7 komentarze

  1. Klasyczny=moje ukochane ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten sernik kojarzy mi się ze świętami :) zdecydowanie mój ulubiony!

    OdpowiedzUsuń
  3. UWIELBIAM SERNIKI A TYM BARDZIEJ JE PIECZ. A JAKA JEST TA FORMA CZY 21 CM. CZY 24 CM.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik wiedeński to jedyny sernik, jaki robię. Tylko, że ja nie dodaję budyniu. Używam gotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę. Tak robiły moja babcia i mama, więc ja też. Reszta przepisu mniej więcej jest podobna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)