Szarlotka pod chmurką z różową rosą
Jedną wersję tego ciasta (podobną), mam już za sobą. Piankowa Szarlotka . Teraz czas na nową, nieco odnowioną i myślę ,że równie smakowitą :)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła/dobrej margaryny
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Masa Jabłkowa
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki cytryny
- cukier waniliowy
- cynamon wedle uznania
Pianka
- 1 kisiel wiśniowy
- 3-4 białka
- 3/4 szklanki cukru
Wykonanie: Składniki na ciasto należy połączyć razem i wyrobić ciasto, które wykładamy na kwadratową blaszkę - ciasto będzie wyższe. Można też ciasto wyłożyć na podlużną blachę, co spowoduje mały spadek wysokości ;)
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Kropimy cytryną i dodajemy do nich wymione składniki. Wszystko mieszamy i wykładamy masę na ciasto. Jeżeli jest za dużo soku należy go nieco odcisnąć.
Ciasto pieczemy przez 30-40 minut w temp. 170*C-180*C
Po upieczeniu ubijamy białka z cukrem, następnie miksując dodajemy kisiel. Gdy proszek się połączy z ubitą pianą, wylewamy ją na podpieczone ciasto z jablkami i wkładamy raz jeszcze do piekarnika na około 15 minut w 160*C
No i cóż... Smacznego ;)
2 komentarze
Ciasto wspaniale się, prezentuje musi być bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis zaintrygował mnie
Pozdrawiam )
Ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)