Tiramisu bez jajek
Bardzo lubię Tiramisu, lecz zawsze przeraża mnie surowe jajo. Dlatego przedstawiam wam wersje bez jaja :) bardzo smaczny i szybki deser.
Składniki:
- 500 ml kremówki 30 %
- 0,5 kg serka mascarpone
- 300 g biszkoptów (podłużnych)
- 2 łyżki czubate cukru pudru
- 50 ml amaretto
- 200 ml mocnej kawy espresso / kawy rozpuszczalnej
- gorzkie kakao do opsypania
Wykonanie: Zaparzamy kawę. Studzimy i dodajemy amaretto. Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej, miksując, serek mascarpone. Bierzemy blaszkę, pucharki - w zależności w czym chcemy podawać deser i układamy warstwami. Biszkopty moczymy dwustronnie w kawie z amaretto ( mniej więcej po 3-4 sekundy ) wykładamy ( w moim przypadku) na blaszkę i tak aż cała będzie wyłożona nasączonymi biszkoptami. Wykładam następnie połowę kremu, ponownie znów układam nasączone biszkopty i ponownie krem. Wsadzamy do lodówki aby deser się schłodził ( najlepiej zrobić dzień przed podaniem). Na sam koniec obsypujemy kakao i cieszymy się cudownym smakiem Tiramisu :)
5 komentarze
O mamo,dostałam ślinotoku!!!Chyba zrobię je w czwartek!!!Bajka!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam za lajka można wygrać odżywkę do rzęs http://odzywkadorzes.h2g.pl/
OdpowiedzUsuńKradnę przepis! :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak w porównaniu z tradycyjnym tiramisu smakuje takie bez jajek... mama mojego lubego robi genialne tiramisu (z jajkami, ale jakoś mi to niespecjalnie przeszkadza)
OdpowiedzUsuńwitam.kradne przepis i bede robila deserek na moje urodziny :) czyli za tydzien :) napisze czy smakowalo moim gosciom ;) pozdrawiam z holandii
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)