Marcepanowe Trufle bez marcepanu - Kartofelki


Kocham takie przepisy, które są tanie, nie wymagają dużego nakładu pracy, do zrobienia dla każdego, a co najważniejsze ... są BARDZO smaczne :)

Chce wam przedstawić zdobywczy przepis na: Kartofelki Marcepanowe, Ziemniaczki, Trufle Śląskie, Ziemniaczki Odpustowe, Marcepanki bez marcepanu.... tyle mają nazw ,że sama nie wiem jak je nazwać :)

Składniki:

  • 0,5 ziemniaków
  • 1 kg cukru
  • 1 olejek migdałowy
  • 1 łyżka masła
  • kakao do obsypania (gorzkie)
  • ewentualnie papiloty na pralinki

Wykonanie: 

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane i gorące jeszcze ziemniaki przeciskamy dokładnie przez praskę. Wrzucamy je do garnka. Wsypujemy cały cukier, łyżkę masła i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając aż cukier się roztopi.
Odstawiamy masę do wystygnięcia, cały czas mieszając żeby nie powstała nam na górze tzw. skorupa.
Gdy masa będzie zimna i gotowa do formowania, robimy małe kuleczki. Obtaczamy je w gorzkim kakao. Wstawiamy na około 2 godziny do lodówki aby stwardniały i gotowe :)


Muszę dodać ,że mogą w lodówce bardzo długo wytrzymać. Po tygodniu leżakowania nadal są bardzo smaczne . W oryginale "marcepanki" są białe :) efekt kliszy :)


Dziś również z tym przepisem debiut mego studia fotograficznego :)

Mam nadzieję ,że zdjęcia będą bardziej kusić :)

Pozdrawiam


Share:

8 komentarze

  1. Ja jestem pierwsza do jedzenia takich pyszności!!! a prezentują sie pieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja długo szukałam tego przepisu z ziemniakami właśnie... smak mojego dzieciństwa, dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale prosty przepis
    ale mam pytanie idzie kg cukru
    nie są za słodkie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ciekawy przepis! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I to jak kuszą! Jeszcze dzisiaj zrobię takie, bo aż mi ślinka pociekła. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają cudownie!
    www.hermoso-espacio.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)