Ciasto Delicja
Ciasto Delicja
Składniki:
(blacha 36x24)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ( jeżeli chcecie kakaowy spód to zamiast 3 łyżek mąki dajcie kakao)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
- 0,5 L śmietana
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 galaretki truskawkowe
- 3 paczki delicji
- Słoik dżemu jagodowego
Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo i nadal miksując: żółtka, cukier, mąkę+proszek do pieczenia, 5 łyżek oleju. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną wcześniej tłuszczem i pieczemy przez 25 minut w temp. 180*C ... odstawiamy biszkopt do ostygnięcia.
Ostudzony biszkopt smarujemy dżemem
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy 3/4 szklanki wrzącej wody odstawiamy do stężenia.
Ubijamy śmietankę i do ubitej śmietany nadal miksując wlewamy tężejącą galaretkę. Układamy warstwę delicji.
Na koniec rozpuszczamy dwie galaretki truskawkowe i wylewamy na samą górę przykrywając delicje
Przepis nie jest mój, zdobywczy ze strony zmiksowani:) nieco zmieniony pod siebie :)
Warto kupić lepsze delicje, te tanie są dość twarde i jedzenie łyżeczką ciasta może okazać się męką.
Tags:
Ciasta
Ciasta z kremem
9 komentarze
Bardzo je lubię.
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła takie ciasteczko :D
OdpowiedzUsuńmmmm aż mi ślinka cieknie:D
OdpowiedzUsuńNo po prostu ślinka cieknie :-) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńjedna szklanka maki ?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńŚmietana zwykła czy śmietanka 30 % ?
OdpowiedzUsuń30%
UsuńDziękuje za komentarz :)