Ciasto z truskawkami na maślance z galaretką


Pyszne i delikatne ciasto z truskawkami, a do tego zamiast śmietanki, do ciasta została użyta truskawkowa maślanka, co sprawiło ,że ciasto nie jest za tłuste i ciężki, można by powiedzieć ,że to taka mała wersja fit :)

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody stołowej
Pianka:

  • 2 galaretki truskawkowe bądź poziomkowe
  • 1 litr maślanki truskawkowej
Dodatkowo:

  • ok. 0,5 truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa / poziomkowa

Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając po ubiciu stopniowo cukier i po jednym żółtku. W osobnej misce należy wymieszać suche składniki: mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Suche składniki łączymy z płynną masą - najlepiej szpatułką, dodając w miedzy czasie wodę. Gotową masę na biszkopt wylewamy na blaszkę o wymiarach  35 x 24 ( ważne aby była dość wysoka aby nam się warstwy zmieściły), wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku góra i dół w 175 *C przez ok. 20 minut. Studzimy. Ważne aby za szybko nie wyciągać biszkoptu bo może nam opaść.

Truskawki myjemy, pozbawiamy zielonej części i przecinamy na połówki, które układamy przeciętą stroną na biszkopt.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, kiedy galaretka zacznie nam lekko tężeć wlewamy ją do maślanki i miksujemy do połączenia się składników. Możemy mieszankę włożyć na jakiś czas do lodówki i gdy zacznie gęstnieć wylać na biszkopt. Wkładamy do lodówki aż całkowicie nam ciasto stężeje.

Ostatnią galaretkę rozpuszczamy według przepisu i zimną wylewamy na samą górę, jeżeli chcemy aby była nieco twardsza możemy rozpuścić ją np. w mniejszej ilości wody np. 400 ml.

Ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. 




Pysznie truskawkowo z przepięknymi piwoniami w tle :) listek mięty też się znalazł do dekoracji :)




Share:

3 komentarze

  1. Uwielbiam takie ciasta :) Bardzo fajny pomysł z tą maślanką. Ja używam często naturalnego jogurtu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.
    Bardzo fajny blogg kulinarny. Super apetyczne przepisy. Już widzę, że będę tu często zaglądała po ciekawe przepisy.
    Pozdrawiam Ania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)