Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkami z dodatkiem skórki cytrynowej i cynamonu.
Jak to się mówi ... smaki dzieciństwa :)
Składniki:
- 100 g ryżu
- 350 - 400 ml mleka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 jabłka
- 1/2 startej skórki z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka masła
- cynamon
- 1 -2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 -5 łyżek śmietany 18%
Wykonanie: Mleko z 2 łyżkami brązowego cukru stawiamy na gazie i czekamy aż zacznie się gotować. Następnie wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż ryż zmięknie (ok. 12-20 minut). Odstawiamy i przykrywamy garnek z ryżem.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy potarte jabłka na łyżce masła z dodatkiem cynamonu i soku z cytryny.
Ryż dzielimy na połowę. Jedną połowę rozkładamy na 4 miseczki. Następnie dodajmy porcjami usmażone i potarte jabłka, następnie przykrywamy jabłka pozostałą porcją ryżu.
Do śmietany dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy i gotowy śmietanowy sos dodajemy na ryż.
Na samą górę dodajemy startą cytrynę i po szczypcie brązowego cukru. Zapiekamy przez 20-30 minut w temp. 180*C
Smacznego :)
Wiem ,że dzisiaj jest tłusty czwartek ale ja postanowiłam zrobić zapiekane jabłka z ryżem :)
Tags:
Inne słodkie przekąski
3 komentarze
pychotka :D
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa! Przywołuje wspomnienia, mniam!
OdpowiedzUsuńMoże u nas znajdziesz też coś ciekawego? Zapraszamy! :)
Na jesienną depresję takie danie jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)