Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami z dodatkiem skórki cytrynowej i cynamonu.
Jak to się mówi ... smaki dzieciństwa :)

Składniki:
  • 100 g ryżu
  • 350 - 400 ml mleka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 jabłka
  • 1/2 startej skórki z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • cynamon
  • 1 -2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 -5 łyżek śmietany 18%

Wykonanie: Mleko z 2 łyżkami brązowego cukru stawiamy na gazie i czekamy aż zacznie się gotować. Następnie wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż ryż zmięknie (ok. 12-20 minut). Odstawiamy i przykrywamy garnek z ryżem.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy potarte jabłka na łyżce masła z dodatkiem cynamonu i soku z cytryny.
Ryż dzielimy na połowę. Jedną połowę rozkładamy na 4 miseczki. Następnie dodajmy porcjami usmażone i potarte jabłka, następnie przykrywamy jabłka pozostałą porcją ryżu.
Do śmietany dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy i gotowy śmietanowy sos dodajemy na ryż. 
Na samą górę dodajemy startą cytrynę i po szczypcie brązowego cukru. Zapiekamy przez 20-30 minut w temp. 180*C

Smacznego :)




Wiem ,że dzisiaj jest tłusty czwartek ale ja postanowiłam zrobić zapiekane jabłka z ryżem :)




Share:

3 komentarze

  1. Smaki dzieciństwa! Przywołuje wspomnienia, mniam!
    Może u nas znajdziesz też coś ciekawego? Zapraszamy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jesienną depresję takie danie jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)