Makowiec pod kokosową chmurką


Bardzo smaczne wilgotne ciasto makowe z kokosem. 
U mnie blacha znikła w jeden dzień.

Składniki:
( mała blacha )


Ciasto:
  • 1, 5 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 130 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa Makowa i pianka kokosowa
  • 4 białka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki cukru
  • Masa makowa własnej roboty, albo wersja dla leniwych 1 puszka maku

Wykonanie: Z podanych składników na ciasto wyrabiamy jednolitą masę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut.
Blaszkę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ścieramy na grubych oczkach dociskając na koniec nieco do blaszki.
Do naszej masy makowej dodajemy dwa ubite białka łącząc delikatnie i starannie. Wykładamy na kruche ciasto.
Pozostałe dwa białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier i jeszcze przez chwile ubijamy. Na koniec wsypujemy kokos i łączymy łyżką. Wykładamy na mak
Ciasto pieczemy w temp. 180*C przez 40-45 minut




Ciasto jest bardzo, ale to bardzo smaczne! Ktoś kto kocha mak będzie tym ciastem oczarowany! Ciasto szybkie do zrobienia, tanie no i jak wspominałam smaczne :)


***

Wszystkim kobiecym blogowiczką życzę w Dniu Kobiet wszystkiego Najlepszego! Aby mogły jeść wszelkie słodkości bez skutków ubocznych :)

Najlepszego!!!





Share:

1 komentarze

Dziękuje za komentarz :)