Ziemniaki w ziołach zapiekane w piekarniku


Zapiekane ziemniaki z piekarnika

Szybko i smacznie

Składniki:
  • ok 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżek oliwy / oleju
  • oregano, bazylia, ostra papryka
  • natka pietruszki

Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, następnie kroimy w łódki.
W misce rozrabiamy olej, oregano, bazylie, ostrą paprykę ( ilość przypraw według uznania), nie polecam jedynie dodawać zbyt dużej ilości ostrej papryki, ponieważ ziemniaki będą za ostre i niezbyt smaczne.
Pokrojone na mniejsze wcześniej kawałki ziemniaki wrzucamy do miski, dorzucamy pokrojony koperek i mieszamy ziemniaki w "zalewie"
Wrzucamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp. 200*C przez około 15-20 minut w zależności od wielkości ziemniaków.
W trakcie pieczenia przynajmniej raz należy wymieszać ziemniaki.


ziemniaki przed zapieczeniem.







Share:

2 komentarze

  1. Ślicznie wyglądają, zapiszę sobie przepis. O ile bedzie mi sie chciało obierać ziemiorki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie atomatyczne ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)