Ziemniaki w ziołach zapiekane w piekarniku
Zapiekane ziemniaki z piekarnika
Szybko i smacznie
Składniki:
- ok 1 kg ziemniaków
- 2-3 łyżek oliwy / oleju
- oregano, bazylia, ostra papryka
- natka pietruszki
Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, następnie kroimy w łódki.
W misce rozrabiamy olej, oregano, bazylie, ostrą paprykę ( ilość przypraw według uznania), nie polecam jedynie dodawać zbyt dużej ilości ostrej papryki, ponieważ ziemniaki będą za ostre i niezbyt smaczne.
Pokrojone na mniejsze wcześniej kawałki ziemniaki wrzucamy do miski, dorzucamy pokrojony koperek i mieszamy ziemniaki w "zalewie"
Wrzucamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp. 200*C przez około 15-20 minut w zależności od wielkości ziemniaków.
W trakcie pieczenia przynajmniej raz należy wymieszać ziemniaki.
ziemniaki przed zapieczeniem.
Tags:
Ziemniaczki
2 komentarze
Ślicznie wyglądają, zapiszę sobie przepis. O ile bedzie mi sie chciało obierać ziemiorki :)
OdpowiedzUsuńLubię takie atomatyczne ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)