Bombki z mleka w proszku


Muszę przyznać ,że w internecie nie znalazłam za dużo przepisów na temat bombek z mleka w proszku, dlatego sięgnęłam do swego zeszytu - tak, tak... kiedyś zapisywało się przepisy w zeszytach :P i postanowiłam podać wam ten najprostszy przepis jaki mam na ten temat dlatego przedstawiam składniki:

Składniki:
  • 1/2 kostka masła
  • 1/2 kostki margaryny
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1 olejek o smaku migdałowym
  •  Mleko w proszku według potrzeby... czyli zdecydowanie nie pełne 500 gram 
  • Polewa czekoladowa
Wykonanie: Ucieramy w misce masło z margaryna dodając cukier puder oraz cały olejek. Następnie wsypujemy porcjami mleko w proszku. Dajemy tyle mleka aż uznamy ,że da się formować z masy kulki i jest dla nas odpowiedni. Ja daję około 400 gram.  Kiedy uznamy już ,że taka konsystencja nam odpowiada , oczywiście formujemy kuleczki :)
Oczywiście kulki możemy dekorować dowolnie jak chcemy. Uniwersalna zawsze jest czekoladowa polewa. Można się spotkać ,że kulki albo jak kto woli bombki z mleka są podawane na wafelkach ;) Ja tego jednak nie robię ponieważ bez wafelków szybciej lądują w buzi :D

No i oczywiście moje bombowe wyniki 




Polub mnie na Facebooku ;)



Share:

24 komentarze

  1. pp to jak najlepszy pomysł aby spróbować z kuchnią ;)
    Nawet parę blogów takich obserwuję, gdzie dostają coś i gotują ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności,bardzo ciekawy blog,pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz słyszę o takich bombkach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oh jaki pyszny blog i z muzyczką miłą dla ucha:) Dziękuję za zapis na zabawę candy, pozdrawiam isza. Bedę zaglądać, przed swietami miło zaskoczyc nowym wypiekiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. oh nie wiem czy mój post się wykasował więc jeszcze raz:) Pysznie u Ciebie i dziękuję za zapis na Candy:) Pozdrawiam isza

    OdpowiedzUsuń
  6. te bombki trzeba piec w piekarniku? na ile stopni i ile czasu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie słyszałam o takich bombkach, muszę spróbować :P

    OdpowiedzUsuń
  8. są przepyszne,uwielbiam je,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. interesujące :) a mogłabyć dodać zdjęcie w przekroju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przekroju też są białe :) jak będę robić znowu to dodam zdjęcie :)

      Usuń
    2. Jakie masło i jaka margaryna pani dodaje

      Usuń
    3. Akurat to miałam w kuchni ale spokojnie można dodać samo masło bądź dobrej jakości margarynę :)

      Usuń
  11. Wyglądają super - może spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Koniecznie muszę je spróbować, bo wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super. Na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie np masło i jaka margaryna???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wykorzystać np. same masło 82 % bądź dobrą jakościowo margarynę np. Kasia

      Usuń
  15. Czy olejek jest konieczny???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ,ze nie :) to kwestia smaku, zamiast olejku można dodać np. sok z cytryny

      Usuń

Dziękuje za komentarz :)