Jagodowa pianka na cynamonowym spodzie


Mocno jagodowa kostka

Składniki:

  • 150 g herbatników
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g miękkiego masłą
  • 500 g jagód
  • 10- 15 g żelatyny ( w zależności jak mocno zbitą chcemy piankę )
  • 180 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 400 g kremówki 30 %
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie: Ciasteczka kruszymy w blenderze na piasek, dodajemy masło z cynamonem i mieszamy wszystko razem aż powstanie nam jednolita konsystencja. Ciasteczkową masą wykładamy blachę o wymiarach 20 x 20 cm wykładając ją wcześniej folią spożywczą.

Umyte jagody miksujemy z dodatkiem soku z cytryny i cukrem pudrem.
ilość żelatyny jaką damy do ciasta zależy od tego jak bardzo chcemy mieć zbitą masę. Ja dałam 10 g żelatyny i mój mus jagodowy był bardzo delikatny co widać z resztą na zdjęciach. Przy wyższych temperaturach polecam dać większą ilość żelatyny.
Samą żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami wody. Kiedy nam napęcznieje wkładamy do mikrofalówki na ok 10-15 sekund aż się rozpuści i dostawiamy do przestygnięcia.
Kremówkę ubijamy na sztywno. Łyżkę ubitej śmietany dodajemy do żelatyny i wlewamy ją do masy jagodowej, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy, na końcu dodajemy serek i również mieszamy wszystko już razem.
Gotową masę jagodową wlewamy do formy z ciasteczkowym spodem.

Można powrzucać jeszcze kilka jagód do płynnej masy i czekać aż deser stężeje w lodówce.


 


Przepis jest gazetkowy po kliku zmianach jakie zastosowałam.

Ilość jagód jaką zebrałam w lesie powoduje ,że przeważają u mnie same jagodowe desery :)
Mam już za sobą dżemy jagodowe, pierogi z jagodami, powyższe ciasto, a jagód nie ubywa :)

Jeżeli macie smakowity przepis z jagodami piszcie :)



Share:

3 komentarze

  1. Mmm, kocham słodkości. Ten deser wygląda niebiańsko. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda! :) Przepis na pewno sobie zapiszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. aż ślinka cieknie! do kawy idealna! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)