Jagodowa pianka na cynamonowym spodzie
Mocno jagodowa kostka
Składniki:
- 150 g herbatników
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g miękkiego masłą
- 500 g jagód
- 10- 15 g żelatyny ( w zależności jak mocno zbitą chcemy piankę )
- 180 g serka waniliowego homogenizowanego
- 400 g kremówki 30 %
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie: Ciasteczka kruszymy w blenderze na piasek, dodajemy masło z cynamonem i mieszamy wszystko razem aż powstanie nam jednolita konsystencja. Ciasteczkową masą wykładamy blachę o wymiarach 20 x 20 cm wykładając ją wcześniej folią spożywczą.
Umyte jagody miksujemy z dodatkiem soku z cytryny i cukrem pudrem.
ilość żelatyny jaką damy do ciasta zależy od tego jak bardzo chcemy mieć zbitą masę. Ja dałam 10 g żelatyny i mój mus jagodowy był bardzo delikatny co widać z resztą na zdjęciach. Przy wyższych temperaturach polecam dać większą ilość żelatyny.
Samą żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami wody. Kiedy nam napęcznieje wkładamy do mikrofalówki na ok 10-15 sekund aż się rozpuści i dostawiamy do przestygnięcia.
Kremówkę ubijamy na sztywno. Łyżkę ubitej śmietany dodajemy do żelatyny i wlewamy ją do masy jagodowej, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy, na końcu dodajemy serek i również mieszamy wszystko już razem.
Gotową masę jagodową wlewamy do formy z ciasteczkowym spodem.
Można powrzucać jeszcze kilka jagód do płynnej masy i czekać aż deser stężeje w lodówce.
Przepis jest gazetkowy po kliku zmianach jakie zastosowałam.
Ilość jagód jaką zebrałam w lesie powoduje ,że przeważają u mnie same jagodowe desery :)
Mam już za sobą dżemy jagodowe, pierogi z jagodami, powyższe ciasto, a jagód nie ubywa :)
Jeżeli macie smakowity przepis z jagodami piszcie :)
3 komentarze
Mmm, kocham słodkości. Ten deser wygląda niebiańsko. :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! :) Przepis na pewno sobie zapiszę ;)
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie! do kawy idealna! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)