Najprostszy przepis na ogórki kiszone
Domowe Kiszone Ogórki
Sprawdzony przepis i to przez wiele lat.
Składniki:
- Ogórki gruntowe
- Koper
- czosnek
- sól
- woda
Wykonanie: Moczone w wodzie przez noc ogórki myjemy. Na dnie słoików dajemy koper i pokrojony w plastry czosnek, wszystko wedle uznania, bo nie ma sprawdzonej ilości jak dla mnie co do dokładnych proporcji. Ja lubię gdy jest dużo czosnku, ale można przyjąć 1,5 - 2 ząbków czosnku na litrowy słoik.
Zalewę robimy poprzez dodanie łyżki stołowej soli na litr wody. Zagotowujemy i letnią zalewą zalewamy słoiki i zakręcamy.
Ogórki szybko się kiszą i jest to jeden z najprostszych przepisów na ogórki kiszone jaki znam.
Tags:
Przetwory
1 komentarze
Tez tak zawsze kisze i są super
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)