Ciastka Piwoszki


Bardzo smaczne, szybkie i na 4 składnikach zrobione ciastka!

Składniki:


  • 500 g dobrej margaryny bądź masła (dobrze zmrożoną)
  • 0,5 szklanki piwa (pk. 125 ml)
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • Bardzo gęsta marmolada: ja użyłam marmolady firmy Jamar


Wykonanie: Margarynę ścieramy na tarce, dodajemy piwo oraz przesianą mąkę. Wszystko razem zagniatamy , owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkujemy na ok. 3 mm i wycinamy kwadraciki. Na środek każdego kwadraciku kładziemy porcję marmolady i zawijamy poprzez zlepienie przeciwnych rogów. Trzeba bardzo dokładnie zlepiać bo podczas pieczenia ciastka mogą się rozlepić.

Pieczemy przez 15 - 20 minut w temp. 180*C

Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem albo oblewamy domowym lukrem. Wedle uznania :)



Ciastka są bardzo pyszne, a w smaku przypominają coś ala ciasto francuskie nie mając z nim nic wspólnego :)





Share:

6 komentarze

  1. Ciasta mojego dzieciństwa. Bardzo je lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  2. 0,5 piwa, chodzi o pół litra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 0,5 szklanki piwa :) biorąc przy tym ,że szklanka ma 250 ml to będzie 125 ml :)

      Usuń
  3. 500g margaryny i nie ma proszku do pieczenia - dobrze rozumiem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)