Jagodowe Tiramisu
Pyszne Jagodowe Tiramisu
Składniki:
- 500 ml kremówki 30 %
- 0,5 kg serka mascarpone
- 300 g biszkoptów (podłużnych)
- 2 łyżki czubate cukru pudru
- 50 ml amaretto
- 200 ml mocnej kawy espresso / kawy rozpuszczalnej
- 0,5 jagód
Wykonanie: Zaparzamy kawę. Studzimy i dodajemy amaretto. Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej, miksując, serek mascarpone. Bierzemy blaszkę, pucharki - w zależności w czym chcemy podawać deser i układamy warstwami. Biszkopty moczymy dwustronnie w kawie z amaretto ( mniej więcej po 3-4 sekundy ) wykładamy ( w moim przypadku) na blaszkę i tak aż cała będzie wyłożona nasączonymi biszkoptami. Wykładam następnie połowę kremu, ponownie znów układam nasączone biszkopty i ponownie krem. Na samą górę wykładamy jagody, wcześniej osuszone i umyte.
Wsadzamy do lodówki aby deser się schłodził ( najlepiej zrobić dzień przed podaniem).
W lesie wysyp jagód, więc dlaczego nie zrobić czegoś pysznego ?
Moja wersja Jagodowego Tiramisu :)
Aby krem był jeszcze twardszy można użyć jednej śmietany 36% a drugiej 30 %. To sprawi ,ze nasze tiramisu będzie twardsze :)
Ostatnio zebrałam aż 9 Litrów jagód, wczoraj tylko Litr, i to właśnie ten litr, a właściwie jego połowę postanowiłam wykorzystać i zamienić go w pyszny deser :)
5 komentarze
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńbajkowe !
OdpowiedzUsuńMniam, jak zachęcająco wygląda :D
OdpowiedzUsuńPewnie jest pyszne ! :)
OdpowiedzUsuńFajne ale z tiramisu to ono ma wspólne tylko kawę i amaretto ;-) krem zupełnie nie tiramisu...
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)