Jagodowe Tiramisu



Pyszne Jagodowe Tiramisu

Składniki:
  • 500 ml kremówki 30 %
  • 0,5 kg serka mascarpone
  • 300 g biszkoptów (podłużnych)
  • 2 łyżki czubate cukru pudru
  • 50 ml amaretto
  • 200 ml mocnej kawy espresso / kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 jagód

 Wykonanie: Zaparzamy kawę. Studzimy i dodajemy amaretto. Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej, miksując, serek mascarpone. Bierzemy blaszkę, pucharki - w zależności w czym chcemy podawać deser i układamy warstwami. Biszkopty moczymy dwustronnie w kawie z amaretto ( mniej więcej po 3-4 sekundy ) wykładamy ( w moim przypadku) na blaszkę i tak aż cała będzie wyłożona nasączonymi biszkoptami. Wykładam następnie połowę kremu, ponownie znów układam nasączone biszkopty i ponownie krem.  Na samą górę wykładamy jagody, wcześniej osuszone i umyte. 

Wsadzamy do lodówki aby deser się schłodził ( najlepiej zrobić dzień przed podaniem).



W lesie wysyp jagód, więc dlaczego nie zrobić czegoś pysznego ?

Moja wersja Jagodowego Tiramisu :)

Aby krem był jeszcze twardszy można użyć jednej śmietany 36% a drugiej 30 %. To sprawi ,ze nasze tiramisu będzie twardsze :)



Ostatnio zebrałam aż 9 Litrów jagód, wczoraj tylko Litr, i to właśnie ten litr, a właściwie jego połowę postanowiłam wykorzystać i zamienić go w pyszny deser :)


Share:

5 komentarze

Dziękuje za komentarz :)