Pikle w zalewie musztardowej


Pikle w zalewie musztardowej

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • gorczyca

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 5 szklanek wody
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

Wykonanie:  Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na cztery części i wycinamy ziarna. Do każdego słoika wrzucamy:  3-4 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki gorczycy, 
Ogórki umieszczamy w słoikach.

Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy, następnie studzimy. Zalewamy słoiki zimną zalewą i pasteryzujemy przez 7-10 minut.



Share:

1 komentarze

Dziękuje za komentarz :)