Pikle w zalewie musztardowej
Pikle w zalewie musztardowej
Składniki:
- 3 kg ogórków
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- gorczyca
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 5 szklanek wody
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
Wykonanie: Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na cztery części i wycinamy ziarna. Do każdego słoika wrzucamy: 3-4 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki gorczycy,
Ogórki umieszczamy w słoikach.
Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy, następnie studzimy. Zalewamy słoiki zimną zalewą i pasteryzujemy przez 7-10 minut.
Tags:
Przetwory
1 komentarze
Chetnie bym posmakowala ;))) wyglądają smakowicie !!;)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)