Cukinia w curry
Cukinia w zalewie Curry
Składniki:
- 3 kg cukinii
- 3 cebule (średnie)
- gorczyca
- Liście selera ( 1 liść na słoik )
Zalewa:
- 7 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu
- 1 czubata łyżka curry
- 1,5 łyżki soli
- 2 pełne szklanki cukru
Wykonanie: Cukinie dokładnie myjemy. Odcinamy końce, pozbywamy się pestek i miękkich gąbczastych części. Kroimy w kostkę.
Na dnie każdego słoika dajemy: liść selera, około 1/4 łyżeczki gorczycy, plaster cebuli. Napełniamy słoiki cukinią.
Składniki na zalewę zagotowujemy, odstawiamy i lekko studzimy. Zalewamy nasze słoiki z cukinią i pasteryzujemy 10-15 minut
Bardzo smaczna cukinia :)
Tags:
Przetwory
5 komentarze
Mam mnóstwo cukinii w ogrodzie, chętnie wykorzystam przepis. Jak później ją wykorzystać? Samą, czy z jakimiś dodatkami?
OdpowiedzUsuńJako przekąska :) dodatek do rodzinnej imprezy :) do obiadu :) sałatki... możliwości jest wiele :) zależy od naszych smaków :)
Usuńciekawe :D robimy tylko ogórki w curry
OdpowiedzUsuńA moze byc lyzka pasty curry zamiast lyzki curry w proszku? 2 szklanki cukru? Nie wychodzi za slodkie?
OdpowiedzUsuńMyślę ,że spokojnie można modyfikować pod własne smaki :) każdy lubi co innego :)
UsuńDziękuje za komentarz :)