Cukinia w curry


Cukinia w zalewie Curry

Składniki:
  • 3 kg cukinii
  • 3 cebule (średnie)
  • gorczyca
  • Liście selera ( 1 liść na słoik )


Zalewa:

  • 7 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 1 czubata łyżka curry
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 pełne szklanki cukru


Wykonanie:  Cukinie dokładnie myjemy. Odcinamy końce, pozbywamy się pestek i miękkich gąbczastych części. Kroimy w kostkę.

Na dnie każdego słoika dajemy: liść selera, około 1/4 łyżeczki gorczycy, plaster cebuli. Napełniamy słoiki cukinią.

Składniki na zalewę zagotowujemy, odstawiamy i lekko studzimy. Zalewamy nasze słoiki z cukinią i pasteryzujemy 10-15 minut 


Bardzo smaczna cukinia :)


Share:

5 komentarze

  1. Mam mnóstwo cukinii w ogrodzie, chętnie wykorzystam przepis. Jak później ją wykorzystać? Samą, czy z jakimiś dodatkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako przekąska :) dodatek do rodzinnej imprezy :) do obiadu :) sałatki... możliwości jest wiele :) zależy od naszych smaków :)

      Usuń
  2. ciekawe :D robimy tylko ogórki w curry

    OdpowiedzUsuń
  3. A moze byc lyzka pasty curry zamiast lyzki curry w proszku? 2 szklanki cukru? Nie wychodzi za slodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę ,że spokojnie można modyfikować pod własne smaki :) każdy lubi co innego :)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :)