Buraczki do słoików - najprostszy przepis


Najprostszy przepis na buraczki w słoikach na zimę, w sam raz jako dodatek do obiadu.

Składniki:


  • 3 kg buraków
  • 3 średnie cebule
  • ocet, cukier, sól

Wykonanie: Buraki gotujemy do miękkości ( jeżeli skórka zaczyna schodzić można również po tym stwierdzić ,że buraki są gotowe). Studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę (jeżeli chcemy przechowywać w krótkim okresie czasu. Jeżeli dłużej cebuli nie dodajemy), doprawiamy wedle własnego smaku octem, cukrem i solą. Odstawiamy na godzinę aby smaki się połączyły, by można było ewentualnie doprawić.
Buraczki wkładamy do słoików dobrze zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut. Wyjmujemy i odwracamy słoiki do góry nogami.

I tak oto mamy buraczki na zimę przepis podstawowy.




Share:

7 komentarze

  1. A robił ktoś z gotowanych buraków z lidla

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako dodatek do obiadu będą jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam buraczki, ale w ogóle nie mam smykałki i cierpliwości do jakichkolwiek zapraw... Może Twój przepis jednak skłoni mnie do tego żeby spróbować :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)