Ciasto Leśny Mech


Zaskakująco proste i pyszne ciasto leśny mech zrobione na bazie szpinaku z cytrynowym kremem

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 300 ml oleju
  • 1 łyżka olejku wanilinowego
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 500 g mascarpone 
  • sok  z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • ziarenka z owocu granatu (1 sztuka)

Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, odsączamy maksymalnie z wody. Jeżeli jest potrzeba odprowadzamy wodę smażąc szpinak na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Tak przygotowany szpinak blendujemy długo i staranie wręcz na papkę w przeciwnym razie ciasto nie będzie tak zielone i kawałki szpinaku nie będą estetycznie wyglądać w cieście.

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą słodką pianę, następnie ciurkiem wlewamy olej oraz ekstrakt waniliowy.

W osobnej misce przesiewamy mąkę tortową + mąkę ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Te trzy połączone ze ze sobą składniki dodajemy porcjami do masy jajecznej z cukrem i olejami nie przerywając miksowania.

Na sam koniec wciąż miksując dodajemy porcjami szpinak i miksujemy tak długo aż składniki się całkowicie połączą.

Masę wylewamy do tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia / bądź dobrze natłuszczoną.

Piekarnik rozgrzewamy do 170*C  i pieczemy około 60 minut. (do tzw. suchego patyczka). Wyciągamy ciasto i studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na 3 części. Pierwsze dzielenie robimy wyrównując ciasto pozbywając go stożka. Następnie pozostałą  równą już część dzielimy wzdłuż na połowę tworząc tym samym dwa proste okrągłe blaty i jeden stożek.

Śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy porcjami mascarpone, a następnie gdy połączą się nam składniki dodajemy powoli sok z cytryny i 1-2 łyżeczek cukru pudru. 
Mając gotowy krem i blaty składamy ciasto:

1 BLAT + KREM + 2 BLAT + KREM + POKRUSZONY STOŻEK ( unikając podpieczonego brązowego ciasta) + GRANAT



I oto moje dzieło! Ciasto leśny mech z moją własną wersją kremu i mniej słodszym biszkoptem.

A wy ? Już je jedliście ?



Share:

8 komentarze

  1. rewelacyjnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, wygląda imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super wygląda mam pytanie czy szpinak jest wyczuwalny w cieście ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś szpinak mi się z ciastem nie kojarzy, ale tutaj wygląda apetycznie - na pewno spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam wyszło super szpinaku w ogóle nie czuć wszystko łączy się w smaczna całość!!! Super!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)