Ciasto Leśny Mech
Zaskakująco proste i pyszne ciasto leśny mech zrobione na bazie szpinaku z cytrynowym kremem
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 300 ml oleju
- 1 łyżka olejku wanilinowego
- 350 ml śmietanki 30%
- 500 g mascarpone
- sok z 1/2 cytryny
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- ziarenka z owocu granatu (1 sztuka)
Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, odsączamy maksymalnie z wody. Jeżeli jest potrzeba odprowadzamy wodę smażąc szpinak na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Tak przygotowany szpinak blendujemy długo i staranie wręcz na papkę w przeciwnym razie ciasto nie będzie tak zielone i kawałki szpinaku nie będą estetycznie wyglądać w cieście.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą słodką pianę, następnie ciurkiem wlewamy olej oraz ekstrakt waniliowy.
W osobnej misce przesiewamy mąkę tortową + mąkę ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Te trzy połączone ze ze sobą składniki dodajemy porcjami do masy jajecznej z cukrem i olejami nie przerywając miksowania.
Na sam koniec wciąż miksując dodajemy porcjami szpinak i miksujemy tak długo aż składniki się całkowicie połączą.
Masę wylewamy do tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia / bądź dobrze natłuszczoną.
Piekarnik rozgrzewamy do 170*C i pieczemy około 60 minut. (do tzw. suchego patyczka). Wyciągamy ciasto i studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na 3 części. Pierwsze dzielenie robimy wyrównując ciasto pozbywając go stożka. Następnie pozostałą równą już część dzielimy wzdłuż na połowę tworząc tym samym dwa proste okrągłe blaty i jeden stożek.
Śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy porcjami mascarpone, a następnie gdy połączą się nam składniki dodajemy powoli sok z cytryny i 1-2 łyżeczek cukru pudru.
Mając gotowy krem i blaty składamy ciasto:
1 BLAT + KREM + 2 BLAT + KREM + POKRUSZONY STOŻEK ( unikając podpieczonego brązowego ciasta) + GRANAT
I oto moje dzieło! Ciasto leśny mech z moją własną wersją kremu i mniej słodszym biszkoptem.
A wy ? Już je jedliście ?
Tags:
Ciasta
Ciasta z kremem
8 komentarze
rewelacyjnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńwow, wygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda mam pytanie czy szpinak jest wyczuwalny w cieście ?
OdpowiedzUsuńNic, a nic :)
Usuńto na pewno zrobię bo wygląda obłędnie
UsuńJakoś szpinak mi się z ciastem nie kojarzy, ale tutaj wygląda apetycznie - na pewno spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńŚwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńRobiłam wyszło super szpinaku w ogóle nie czuć wszystko łączy się w smaczna całość!!! Super!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)