Brownie z malinami, orzeszkami i korzenną nutą
Przepyszne ciasto Brownie z malinami, orzeszkami i korzenną nutą.
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50-100 g mlecznej czekolady
- 3 jajka
- 250 g cukru Diamant - cukier biały
- 135 g mąki pszennej tortowej
- 150 - 200 g malin
- 50 g orzechów włoskich bez skorupki
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- cukier puder firmy Diamant
Wykonanie: Piekarnik nastawić na 160 *C i wyłożyć papierem blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm.
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać gorzką czekoladę połamaną na mniejsze części, rozpuścić i połączyć razem z masłem. Odstawić z ognia.
Jajka zmiksować wraz z cukrem, dodać porcjami na mniejszych obrotach rozpuszczoną czekoladę z masłem, na koniec dodać mąkę wymieszaną z przyprawą korzenną.
Gotową masę wylać na blaszkę. Poukładać na wierzch owoce, posypać orzeszkami i mleczną czekoladą, piec przez około 35 minut aż ciasto lekko urośnie.
Ciasto idealne do kawy czy herbaty na każdą okazję. Zamiast malin można dodać wiśnie czy truskawki.
Tags:
Ciasta
4 komentarze
pyszności :)
OdpowiedzUsuńmmmmm wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńtakiego Brownie jeszcze nie jadłam...wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńSmaczne, wspaniale wypieczone:)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)