Brownie z malinami, orzeszkami i korzenną nutą


Przepyszne ciasto Brownie z malinami, orzeszkami i korzenną nutą.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50-100 g mlecznej czekolady
  • 3 jajka
  • 250 g cukru Diamant - cukier biały
  • 135 g mąki pszennej tortowej
  • 150 - 200 g malin
  • 50 g orzechów włoskich bez skorupki
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • cukier puder firmy Diamant

Wykonanie: Piekarnik nastawić na 160 *C i wyłożyć papierem blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm.
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać gorzką czekoladę połamaną na mniejsze części, rozpuścić i połączyć razem z masłem. Odstawić z ognia.
Jajka zmiksować wraz z cukrem, dodać porcjami na mniejszych obrotach rozpuszczoną czekoladę z masłem, na koniec dodać mąkę wymieszaną z przyprawą korzenną. 
Gotową masę wylać na blaszkę. Poukładać na wierzch owoce, posypać orzeszkami i mleczną czekoladą, piec przez około 35 minut aż ciasto lekko urośnie.




Ciasto idealne do kawy czy herbaty na każdą okazję. Zamiast malin można dodać wiśnie czy truskawki.




Share:

5 komentarze

Dziękuje za komentarz :)