Ogórki w Azjatyckich smakach z curry i kurkumą


Ogórki w Azjatyckich smakach z curry, kurkumą do słoików na zimę

Składniki:

  • 2,5 ogórków
Dodatki do słoików:
(pojemność 400 ml)
  • 1 mała łyżeczka białej gorczycy
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
Zalewa:
  • 1200 ml przegotowanej wody
  • 250 ml octu 10 %
  • 300 g białego cukru
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
Wykonanie: Ogórki (wymoczone wcześniej przez ok. 1 godziny) możemy przygotować w dwóch wariantach. Możemy obrać je ze skórki i pokroić w plasterki w formie sałatki, bądź również obrać i wydrążyć nasiona i pokroić w paski / łódki.
Do każdego słoika wrzucamy przyprawy podane w proporcjach jak podane w przepisie: 1 mała łyżeczka gorczycy, 2 ziarenka czarnego pieprzu, 1 ziarno ziela angielskiego. Ogórki wkładamy do słoików, upychając je do tzw. szyjki
W garnku zagrzewamy wszystkie podane składniki na zalewę pamiętając aby ją dobrze wymieszać.
Zalewamy do szyjki zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut.



Ja postanowiłam zrobić dwie wersje tego przepisu aby mieć i ogórki w formie sałatki oraz jako przegryzka w formie łódeczek.


Jeżeli ktoś lubi smaki Azji to przepis w sam raz dla niego, ogórki są mega aromatyczne z powodu curry i kurkumy. Polecam

Share:

1 komentarze

  1. wyglądają pysznie, moja mama specjalizuje się w wekach

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)