Ogórki w Azjatyckich smakach z curry i kurkumą
Ogórki w Azjatyckich smakach z curry, kurkumą do słoików na zimę
Składniki:
- 2,5 ogórków
Dodatki do słoików:
(pojemność 400 ml)
- 1 mała łyżeczka białej gorczycy
- 2 ziarenka czarnego pieprzu
- 1 ziarenko ziela angielskiego
Zalewa:
- 1200 ml przegotowanej wody
- 250 ml octu 10 %
- 300 g białego cukru
- 2 łyżki stołowe miodu
- 2 łyżki soli
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka kurkumy
Wykonanie: Ogórki (wymoczone wcześniej przez ok. 1 godziny) możemy przygotować w dwóch wariantach. Możemy obrać je ze skórki i pokroić w plasterki w formie sałatki, bądź również obrać i wydrążyć nasiona i pokroić w paski / łódki.
Do każdego słoika wrzucamy przyprawy podane w proporcjach jak podane w przepisie: 1 mała łyżeczka gorczycy, 2 ziarenka czarnego pieprzu, 1 ziarno ziela angielskiego. Ogórki wkładamy do słoików, upychając je do tzw. szyjki
W garnku zagrzewamy wszystkie podane składniki na zalewę pamiętając aby ją dobrze wymieszać.
Zalewamy do szyjki zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut.
Ja postanowiłam zrobić dwie wersje tego przepisu aby mieć i ogórki w formie sałatki oraz jako przegryzka w formie łódeczek.
Jeżeli ktoś lubi smaki Azji to przepis w sam raz dla niego, ogórki są mega aromatyczne z powodu curry i kurkumy. Polecam
Tags:
Przetwory
1 komentarze
wyglądają pysznie, moja mama specjalizuje się w wekach
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)