Pierogi ze szpinakiem i serem feta


Moje ukochane, ulubione pierogi ze szpinakiem i serem feta.

Składniki:

  • 1 opakowanie sera feta 270 g
  • paczka mrożonego szpinaku 450 g
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g ciepłej wody
  • około 1 mała łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki oleju
Wykonanie: Szpinak podsmażamy na patelni aby osuszyć go z nadmiaru wody. Przekładamy szpinak do miski, dodajemy ser feta, przeciskamy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko rozdrabniamy i mieszamy widelcem.
Ciasto wyrabiamy z podanych składników.
Wałkujemy ciasto na placek, wykrajmy kółka, nadziewamy je farszem i formujemy pierożki. Gotujemy w gotującej się wodzie do chwili wypłynięcia pierogów, trzymamy je jeszcze tak z kilka minut i wyciągamy je z wody.



Do przegryzania idealnie nadają się pomidorki koktajlowe :)


Do pierogów można dodać jeszcze inne dodatki np. posiekane orzechy dla lepszego smaku bądź też cebulę.

Share:

0 komentarze

Dziękuje za komentarz :)