Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Moje ukochane, ulubione pierogi ze szpinakiem i serem feta.
Składniki:
- 1 opakowanie sera feta 270 g
- paczka mrożonego szpinaku 450 g
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g ciepłej wody
- około 1 mała łyżeczka soli
- 1-2 łyżki oleju
Wykonanie: Szpinak podsmażamy na patelni aby osuszyć go z nadmiaru wody. Przekładamy szpinak do miski, dodajemy ser feta, przeciskamy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko rozdrabniamy i mieszamy widelcem.
Ciasto wyrabiamy z podanych składników.
Wałkujemy ciasto na placek, wykrajmy kółka, nadziewamy je farszem i formujemy pierożki. Gotujemy w gotującej się wodzie do chwili wypłynięcia pierogów, trzymamy je jeszcze tak z kilka minut i wyciągamy je z wody.
Do przegryzania idealnie nadają się pomidorki koktajlowe :)
Do pierogów można dodać jeszcze inne dodatki np. posiekane orzechy dla lepszego smaku bądź też cebulę.
Tags:
Pierogi
4 komentarze
pysznosci a mozna do tego dodac smazona cebulke?
OdpowiedzUsuńmozna cebulke dodac
OdpowiedzUsuńMożna 😊
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńDziękuje za komentarz :)