Makowiec na kruchym cieście z dodatkiem śmietany


Niedługo święta, a ogrom pracy jest coraz to większy i większy dlatego zapraszam was na jeden z najszybszych ciast makowych do zrobienia, a to wszystko za pomocą gotowej masy makowej firmy HELIO czas przygotowywania jest o wiele szybszy :)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki stołowe śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
  • 1 puszka masy makowej firmy Helio
  • 2-3 białka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane masło, jajka, śmietanę, cukier. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto może być nieco lepiące się. Dzielimy ciasto na 2/3 i 1/3 kulki. Większą część wykładamy na małej kwadratowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ubijamy białka pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę cukru pudru. Masę makową przerzucamy do większej miski dodajemy ubite białka, cukier waniliowy i wszystko delikatnie mieszamy napowietrzając mak. Gotową mieszankę przekładamy na ciasto, z reszty ciasta robimy posypkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C przez ok. 50 minut




Moja blaszka była dość spora dlatego też ciasto nie jest za wysokie :) ale za to bardzo smaczne i jak już pisałam szybkie do zrobienia.

Share:

5 komentarze

Dziękuje za komentarz :)