Miękkie pierniczki na drożdżach
Pierwsze w moim życiu pierniczki z dodatkiem drożdży. Miękkie i do zjedzenia zaraz po upieczeniu, takie w sam raz aby zrobić na tz. pierwszy piernikowy rzut, albo kiedy nie chce nam się czekać aż zmiękną.
Składniki:
(ok. 40 sztuk)
- 2 kopiaste szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka miodu
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 25 g drożdży świerzych
- 60 g miękkiego masła
Wykonanie: Mąkę wraz z sodą, kakao, przyprawą korzenną i cukrem pudrem przesiewamy na stolicę.
Masło wraz z miodem podgrzewamy aż masło całkowicie nam się rozpuści, ważne aby płyn nie był na gorący, ponieważ następnie dodajemy nasze drożdże, które rozpuszczamy w maśle i miodzie.
Płynną część ciasta i dwa jajka dodajemy do sypkich składników. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto ( jeżeli jest za lepkie dodać nieco mąki). Wałkujemy ciasto podsypując lekko mąką jeżeli zajdzie taka potrzeba. Ważne aby pierniczki były grube ( 3-4 mm) ponieważ im grubsze tym bardziej miękkie. Na koniec warto posmarować je roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 170*C opcja termoobiegu od 8-11 minut ( zależy od pieca i grubości pierniczka)
Ważne aby pierniki trzymać pod zamknięciem np. w słoiku ponieważ mogą być potem za twarde!
Ważne aby pierniki trzymać pod zamknięciem np. w słoiku ponieważ mogą być potem za twarde!
2 komentarze
Ciekawe, jeszcze nigdy nie piekłam pierniczków na drożdżach... :)
OdpowiedzUsuńczuć już u Ciebie święta.. takie pierniczki zawsze kojarzą mi się ze zbliżającymi się świętami .. <3 :)
OdpowiedzUsuńobserwuję i zapraszam do siebie :)
Dziękuje za komentarz :)