Miękkie pierniczki na drożdżach


Pierwsze w moim życiu pierniczki z dodatkiem drożdży. Miękkie i do zjedzenia zaraz po upieczeniu, takie w sam raz aby zrobić na tz. pierwszy piernikowy rzut, albo kiedy nie chce nam się czekać aż zmiękną.


Składniki:
(ok. 40 sztuk)

  • 2 kopiaste szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 25 g drożdży świerzych
  • 60 g miękkiego masła

Wykonanie: Mąkę wraz z sodą, kakao, przyprawą korzenną i cukrem pudrem przesiewamy na stolicę.

Masło wraz z miodem podgrzewamy aż masło całkowicie nam się rozpuści, ważne aby płyn nie był na gorący, ponieważ następnie dodajemy nasze drożdże, które rozpuszczamy w maśle i miodzie.

Płynną część ciasta i dwa jajka dodajemy do sypkich składników. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto ( jeżeli jest za lepkie dodać nieco mąki). Wałkujemy ciasto podsypując lekko mąką jeżeli zajdzie taka potrzeba. Ważne aby pierniczki były grube ( 3-4 mm) ponieważ im grubsze tym bardziej miękkie. Na koniec warto posmarować je roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 170*C opcja termoobiegu od 8-11 minut ( zależy od pieca i grubości pierniczka)

Ważne aby pierniki trzymać pod zamknięciem np. w słoiku ponieważ mogą być potem za twarde!





Share:

2 komentarze

  1. Ciekawe, jeszcze nigdy nie piekłam pierniczków na drożdżach... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czuć już u Ciebie święta.. takie pierniczki zawsze kojarzą mi się ze zbliżającymi się świętami .. <3 :)
    obserwuję i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)