Lasagne z mięsem i szpinakiem
Jeśli kochasz szpinak i lasagne to ten przepis jest w sam raz dla Ciebie ! Szybkie i łatwe w wykonaniu danie z piekarnika.
Składniki:
- ok. 15 płatów makaronu na lasagne (zależy od wielkości naczynia)
- 600 ml mleka
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 450 g mrożonego szpinaku liściastego
- 0,5 L pasaty pomidorowej firmy Jamar
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa prowansalska, pieprz, sól, bazylia, oregano
- 4 łyżki masła
- 3 łyżeczki kopiaste mąki pszennej
- 100 g startego sera
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i dzielimy na połowę. Na jednej patelni podsmażamy część cebuli z mięsem mielonym, a w niewielkim garnku z niewielką ilością wody dodajemy cebulę i zmrożony szpinak. Szpinak tak długo podsmażamy aż cała woda z niego odparuje i doprawiamy solą i pieprzem, szpinak odstawiamy.
Do mięsa mielonego doprawiamy czosnkiem, wlewamy naszą pasatę firmy Jamar, przecier pomidorowy, zagotowujemy i gotujemy przez ok. 5 minut - doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
Masło roztapiamy w garnku i dodajemy do niego mąkę intensywnie mieszając. Kiedy powstanie nam zbita masa powoli cały czas mieszając na małym ogniu wlewamy mleko (dalej mieszając), zagotowujemy do zgęstnienia sosu beszamelowego, który doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy z 5 łyżek sosu beszamel, następnie układamy płaty makaronu, cały szpinak, płaty makaronu, połowę mięsa z sosem, sos beszamelowy, płaty makaronu, druga połowa mięsa z sosem, potarty ser.
Zapiekamy przez 40 - 45 minut w temp. 200*C
0 komentarze
Dziękuje za komentarz :)