Kruche ciasto z rabarbarem i jagodami pod bezą


Masz ochotę na pyszne delikatne słodko kwaśne ciasto ? Zapraszam w takim razie po przepis na letnie ciasto z rabarbarem. Przepis zaczerpnięty z internetu z niewielką własną interpretacją. 

Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 40 g cukru 
  • 1 cukier waniliowy ok. 16 g
  • 4 żółtka
Rabarbar z jagodami
  • 700 g - 800 g rabarbaru
  • 200 g powideł jagodowych (użyłam domowych)
  • 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
Beza
  • 4 białka 
  • 200 g cukru
  • 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie: Do miski bądź miski z mikserem do wyrabiania ciasta dodajemy przesiane mąki połączone z proszkiem do pieczenia, masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier, cukier waniliowy. Wyrabiamy. Kiedy ciasto zacznie się łączyć dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Tak gotowe i podziurawione widelcem  ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 26 x 36 cm i podpiekamy w piekarniku przez 20 minut w temp. 170*C

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Obsypujemy mąką, cynamonem i mieszamy z połową powideł.

Białka ubijamy na sztywno dodając podczas miksowania na najwyższych obrotach cukier. Kiedy cukier nam się rozpuści na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy przez chwilę.

Na podpieczone ciasto wykładamy resztę powideł, wykładamy rabarbar i wykładamy na samą górę bezę. Pieczemy w tej samej temperaturze (170*C), przez kolejne 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 60*C i z termoobiegiem pieczemy przez 15 minut.






Share:

6 komentarze

Dziękuje za komentarz :)