Kruche ciasto z rabarbarem i jagodami pod bezą
Masz ochotę na pyszne delikatne słodko kwaśne ciasto ? Zapraszam w takim razie po przepis na letnie ciasto z rabarbarem. Przepis zaczerpnięty z internetu z niewielką własną interpretacją.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 40 g cukru
- 1 cukier waniliowy ok. 16 g
- 4 żółtka
Rabarbar z jagodami
- 700 g - 800 g rabarbaru
- 200 g powideł jagodowych (użyłam domowych)
- 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Beza
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie: Do miski bądź miski z mikserem do wyrabiania ciasta dodajemy przesiane mąki połączone z proszkiem do pieczenia, masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier, cukier waniliowy. Wyrabiamy. Kiedy ciasto zacznie się łączyć dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Tak gotowe i podziurawione widelcem ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 26 x 36 cm i podpiekamy w piekarniku przez 20 minut w temp. 170*C
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Obsypujemy mąką, cynamonem i mieszamy z połową powideł.
Białka ubijamy na sztywno dodając podczas miksowania na najwyższych obrotach cukier. Kiedy cukier nam się rozpuści na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy przez chwilę.
Na podpieczone ciasto wykładamy resztę powideł, wykładamy rabarbar i wykładamy na samą górę bezę. Pieczemy w tej samej temperaturze (170*C), przez kolejne 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 60*C i z termoobiegiem pieczemy przez 15 minut.
6 komentarze
Jakie pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńa ile proszku do ciasta?
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na lato.Szkoda ,ze nie ma wersji do druku.
OdpowiedzUsuńWlasnie sie piecze... (>﹏<)
OdpowiedzUsuńI jak ? Wyszło ?
UsuńUuu wygląda super!
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)